laupäev, 27. juuni 2015

Suur Võidusõit 2015 toob rajale rallilegend Juha Kankkuneni

Juba sel nädalavahetusel Pärnu külje all auto24ringil sõidetav Suur Võidusõit 2015 tõotab kujuneda tänavuse autospordi hooaja üheks tähtsündmuseks. Lisaks kohalikule võidusõiduparemikule tulevad starti ka naaberriikide paremad võidusõitjad, teiste seas 1 autospordimaailma suurkujusid, 4-kordne ralli maailmameister Juha Kankkunen.Eelmise sajandi 80ndatel ja 90ndatel autoralli radasid valitsenud Kakkunen võitis oma karjääri jooksul 23 WRC-rallit ja 4 maailmameistritiitlit, lisaks veel 1988 Dakari kõrberalli. Pärnus stardib rallilegend alati vaatemängulises Porsche GT3-s. Suur Võidusõit on rahvusvahelise autoringrajasõidu võistlus, mis toob lisaks Soome ning Baltikumi sarjadele rajale ka Eesti meistrivõistluste klassid. Reedel oli auto24ringil vabatreeningute ja kvalifikatsioonide päev. Laupäeval kell 12.00 oli võistluste pidulik avamine, enne seda peeti ära 2 võistlussõitu, millest 1. startis kell 10.55. Pühapäeval algavad võistlussõidud kell 10.25. Suur Võidusõit 2015 on selle aasta Eesti suurim autoringrajavõistlus, mis sarnaselt eelmise aastaga on ka Soome meistrivõistluste etapp. Mulluse võistluse valisid soomlased oma aasta parimaks ringraja meistrivõistluste etapiks. Lisaks Soome ja Eesti meistrivõistlustele on tegu ka Balti meistrivõistluste etapiga ja kokku on oodata rajale 140 autot.
"Väga äge võistlus!"

Tänak Poola rallist: Kiirused on suured, vigu raske parandada

Ott Tänak ütles, et Poola rallil on kiirused suured ja oluline on omada väga täpset legendi. "Nüüdsest WRC-s sujuvaid ja kiireid katseid," sõnas Tänak. "Tõelisi rallimehe katseid ja Poola ralli on tõeline rallimeeste ralli. Ma olen alati kiireid rallisid nautinud ja pole sellistel katsetel ammu sõita saanud. Loodan, et saame kohe alguses maksimumini pingutada." "Selliste kiirustega peab olema legend, milles oled 100% kindel,"lisas Tänak. "Ükskõik millist viga on väga raske parandada. 1 kahtlusemoment ja sa kaotad kiirust ning aega."
"Loodame, et tal läheb hästi."

Jüri Vips püsib EM-is esikümnes

Jüri Vips teenis CIK-FIA KF-klassi Euroopa meistrivõistluste teisel etapil 11. koha ja jätkab üldarvestuses esikümnes. Finaali võitis valitsev maailmameister Tom Joyner, kellele Vips kaotas 9,8 s-ga. Eesti noor kardisõitja alustas kvalifikatsioonis 13. kohaga, ent eelsõidud kulgesid juba edukamalt. Vips sai kirja 3., 11., 4. ja 2. koha, mis tähendas eelfinaaliks 6. stardikohta. Eelfinaalis langes Vips avarii tõttu 18. positsioonile, kuid suutis 3 kohta tagasi võita ja lõpetas 15. kohal. Finaalis tõusis Vips 9., kuid järjekordne sunnitud väljasõit langetas ta 16. kohale. Finišisse tuli Vips 11. kohal. “Sellises konkurentsis maksab iga väike väljasõit. Kaotad vähemalt 5 kohta ning hiljem pole rehvidel pidamist,” ütles Vips pärast sõitu. “Tuleb rohkem katta,” vastas ta küsimusele, kuidas väljasurumised sõitu mõjutavad. Enne viimast EM-etappi 10. kohta hoidev Vips on kogunud 19 p. 4.koht jääb vaid 6 p kaugusele. 65 p-ga juhib avaetapi võitnud Ben Hanley, kellele järgnevad 52 p-ga Tom Joyner ja 31 p-ga Felice Tiene. Euroopa meistrivõistluste viimane etapp sõidetakse 26. juulil.
"Tubli, Ralf!"

Uus Renault Megane Hispaanias testimas

Renault Megane 2016 kuvatõmmis
4.põlvkonna Renault Megane' märgati läbimas viimaseid teste. Praegune Megane on turul olnud juba tükk aega (alates 2008) ning nüüd on tulemas täiesti uue disainiga mudel. Videos esineva Megane’ välimus on küll varjatud, kuid on juba märgata erinevusi. Renault' lõplik välimus on tõenäoliselt mõjutatud Clio ja Espace-i poolt. Megane kasutab Nissaniga koos arendatud CMF arhitektuuri. See muudab Megane’i kergemaks ning ei saa välistada ka uuendatud 1,2 ja 1,6 turbomootoreid. Renault Megane 2016 debüüt toimub Frankfurdi automessil.















"Ma arvan, et see tuleb Cliole sarnane." 

Audi lunar quattro

Audi lunar quattro
Audi sai valmis uue kuukulguri. Masin osaleb Google Lunar Xprize-l, mille eesmärk on saata robotkosmoselaevad Kuule. Lunar quattro on peamiselt valmistatud alumiiniumist ning see kasutab enda toitmiseks liitiumioonakut ja päikesepaneeli. 4 elektrimootoriga varustatud Audi tippkiirus on 3,6 km/h. Masin kasutab Kuu pinna uurimiseks 2 stereokaamerat ja teadusekaamerat. Viimane suudab uurida Kuu pinnalt avastatud materjale. Plaani järgi stardib Lunar quattro Kuu suunas 2017 ning läbib taevakehani jõudmiseks enam kui 380 000 km. Robot maandub Apollo 17, viimase mehitatud Kuu-reisi, maandumispaiga lähedale. Google Lunar Xprize võitmiseks peab Audi edukalt maanduma Kuule, avastama vähemalt 500 m Kuu pinda ning saatma Maale kõrgkvaliteedis videoid ja pilte.
"Lahe!"

Acura NSX Pikes Peak

Acura NSX Pikes Peak
Acura / Honda saadab kuulsale Pikes Peak’i mäkkesõidule 2-põlvkonna NSX-i. NSX on saanud võidusõidulikuma välimuse, mida hakkavad jäädvustama 20 km raja äärde paigutatud 24 kaamerat. Auto rooli istub 2-kordne Pikes Peaki võitja Sage Marie. NSX-i enam kui 550 hj pärinevad 3,5 biturbo V6-lt ja 3 elektrimootorilt.
"Äge auto!"

Bentley esitles Goodwoodis telefoni

Vertu Signature for Bentley
Bentley kasutas Goodwoodi kiirusefestivali enda uue telefoni tutvustamiseks. Vertu Signature for Bentley-ks nimetatud luksustelefon on inspireeritud Mulsanne Speed-ist ning tegemist on teise telefoniga, mis on loodud koostöös Vertuga, kellega Bentley-l on sõlmitud 5 a pikkune koostööleping. Telefonil on süsinikkiust viimistlus ja seda katab veel kvaliteetnahk. Kui baastelefon ei sobi, saavad kliendid kokku panna oma maitsele vastava telefoni, mille Vertu seejärel valmistab.
"Mulle ei sobi!"

Toyota Ultimate Utility Vehicle esineb SEMA-l

Toyota Ultimate Utility Vehicle
Toyota tutvustas Ultimate Utility Vehicle-t. Maasturi debüüt toimub SEMA automessil. Tacomal baseeruval mudelil on eritellimusena valminud Sienna kere ja esipõrkeraud koos vintsiga. Toyotal on toonitud esituled, mattmust kere ja maastikurehvid. Auto võtab osa Ever-Better Expedition’ist, mille raames Toyota saadab oma insenerid kontoritest päris maailma enda disainitud autosid proovima.
"Äge!"

Mercedes-AMG GT3 debüüt toimub nädala pärast

Mercedes AMG GT3. Foto: Mercedes
Genfi autonäitusel esitletud Mercedes-AMG GT3 teeb debüüdi järgmisel nädalavahetusel Nürburgringil. Kuigi klientidele hakatakse Mercedes-AMG uusi GT3-sid võistlusautosid kätte toimetama alles 2015 lõpus, tehakse testimise eesmärgil esimene võistlussõit 4. juulil toimuval VLN-i etapil Nürburgringil. Meeskonna moodustavad Mercedese testisõitjad.
"Mulle see auto meeldib!"

Hyundai võtab uue WRC auto kasutusele 2016

Hyundai i20 WRC autod Soomes. Foto: via Martin Holmes
Esialgu tänavu uue Hyundai i20 WRC toimuma pidanud debüüt saab teoks 2016 alguses. Algselt pidi uue WRC auto baasmudeliks olema 3-ukseline uus i20, kuid kuna Hyundai tootmisplaanid muutusid, siis otsustati konstrueerida WRC auto 5-ukselise i20 baasil. Mõneti ei toonud see kaasa suuri muutusi Hyundai plaanides, sest WRC auto prototüübina oligi juba 5-ukselist mudelit kasutatud. Kui algselt loodeti uus auto võistlusvalmis saada veel tänavuse hooaja viimasteks etappideks, siis nüüd on kindel, et uut i20 WRC-d näeb võistlustules 1.korda 2016 Monte Carlo rallil. Hiljaaegu viis Hyundai läbi testisõidud Soomes valmistumaks Soome ralliks, aga samas testiti ka uut i20 WRC-d.
"Vana auto on küllalt hea!"

Ekstreemne Lotus debüteeris Goodwoodis

Lotus 3-Eleven. Foto: Lotus
Lotus esitles täna Goodwoodi kiirusefestivalil oma ajaloo kõige ekstreemsemat seeriamudelit Lotus 3-Eleven. Tegu on ühtlasi Lotuse ajaloo kõige kiirema ja kallima autoga. Auto mootori võimsus on 450 hj ning 500 hj/t. Sellise tulemuseni aitab jõuda Lotuse väike kaal: 900 kg. Müügile jõuab auto 2 versioonis: Road ja Race, hinnaks on neil vastavalt 115 638 ja 162 457 €. Lotuse testirajal suutis 3-Eleven läbida ringi 1 min ja 22 s-ga ehk 10 s kiiremini kui senine kiirem ringiaeg. 0-100 km/h kiirendab auto 3 s-ga, sõltuvalt versioonist on auto tippkiiruseks 280 või 290 km/h. Eeldatav Nürburgringi ringiaeg peaks olema 7 min algussekundites, selle reaalne kontrollimine pole ringrajal rekordite püstitamisele seotud piirangute tõttu praegu veel võimalik. Lotuse jõuallikaks on 3,5 Toyota V6, mis tänu ülelaadimisele, põlemisõhu vahejahutile ja mootori juhtelektroonika moderniseerimisele suudab välja anda 450 hj. 3-Eleveni seeriamudel saab endale 6-käigulise tavalise käsikäigukasti, võidusõiduversioon aga Xtrac-i järjestiklülitusega 6-käigulise käigukasti. Viimase variandi puhul on käike võimalik vahetada ka roolil olevate hoobadega. Mõlemad 3-Eleveni versioonid saavad endale Torseni piiratud libisemisega diferentsiaalid. Lotuse kere kandvaks osaks on alumiiniumist monokok, mida on auto otstarvet arvestades märgatavalt tugevdatud, kerepaneelid on valmistatud aga komposiitmaterjalist, mis on sama tugevuse puhul 40 % kergem kui klaasplast. Lisaks on mõlemal auto versioonil juba tehasest turvapuur. Kokku plaanib Lotus toota 311 3-Elevenit, 1.kliendid saavad oma sõidukid kätte 2016 aprillis.
"Superäge auto!"

Subaru EyeSight vajab lisahäälestust

Subaru EyeSight sensorid. Foto: Subaru
Subaru kutsub hooldusesse terve rea süsteemiga EyeSightiga autosid, põhjuseks tõrked süsteemi töös. Nimelt on selgunud, et korralikult ei tööta süsteemi osaks olev avariipidurduse süsteem. Hoolduskutse alla lähevad teise põlvkonna EyeSight süsteemiga varustatud autod, mis on toodetud 2014 ja 2015.
NHTSA andmetel lähevad USA-s hoolduskutse alla Subaru Outback (24.veebruar 2014-16. aprill 2015), Subaru XV Crosstrek (16.oktoober 2014-15.aprill 2015), Subaru WRX (alates 25.märts 2015), Subary Legacy sedaan (10.märts 2014-16.aprill 2015). Vea allikaks on stopptule lüliti, selle rikke järel ei tööta lisaks pidurituledele ka automaatpidurduse süsteem. Praegu pole teada, kas USA-s välja kuulutatud hoolduskutse laieneb ka Euroopas müüdud Subarutele.

Lada raporteeris kvaliteedi paranemisest

Lada konveier. Foto. AvtoVAZ
AvtoVAZ teatas, et on suutnud märgatavalt parandada konveierilt lahkuvate sõidukite kvaliteeti. Juuni lõpu seisuga oli 88 % konveieri lõppu jõudnud uutest autodest ilma defektideta. Võrdluseks: 2013 lõpus olid tõsiste 50 % konveierilt lahkunud Ladadest. 2014 suutis autotehas defektsete sõidukite arvu aga vähendada ligi 2 korda. Lada turuosa oli Venemaal 2015 mai seisuga 18,7 %. 2014 teenis AvtoVAZ 500 000 000 € ehk 3,7 korda rohkem kui 2013.
"Suur saavutus!"

Nissan Juke R 2.0 sai 600 hj

Nissan Juke R 2.0. Foto: Nissan
Nissan esitles Juke R-i moderniseeritud versiooni Juke R 2.0, mille mootoriruumis tuksub GT-R Nismolt laenatud 600-hj 3,8 V6. Varasem Juke R pidi leppima vaid 545 hj-ga. Uus auto on loodud uuendatud Nissan Juke baasil, tavamudelist erineb R mattmusta värvkatte ja hoopis jõulisema ilme poolest.
Auto eripäraks agressiivne aerodünaamikapakett, mille loomisel on kasutatud rohkelt süsinikkiudu. Nissan pole avalikustanud Juke R 2.0 dünaamilisi näitajaid, kuid eeldatavalt kiirendab crossover 100 km/h vähem kui 3 s-ga ning maksimaalkiirus ületab 275 km/h. Ka auto hinda pole avalikustatud, kuid see ületab kindlasti Juke R esimese versiooni eest küsitud 500 000 €.
"Väga kole auto!"

reede, 26. juuni 2015

Videoanalüüs: ikkagi Alonso rammis Räikköneni rajalt välja

Nädal aega vaieldakse selle üle, kes põhjustas F1 sarja Austria GP avaringil avarii, kas Kimi Räikkönen või Fernando Alonso. Alonso väidab, et ta ei sõitnud Räikkönenile tagant sisse, vaid viimane tegi ise pirueti ja võttis tema kaasa. Räikkönen arvab teisiti – et Alonso rammis teda. Youtube-s ilmus järjekordne videoanalüüs, kus juhtunu käiakse läbi hetkekaupa ja jõutakse järeldusele, et süüdlane on Alonso.















"Vastik Alonso!"

Tänak tahab Poolas näidata õiget sõitu ja kiirust

Ott Tänak ütles, et tahab tuleval nädalal Poola rallil näidata korralikku kiirust. Uuele Ford Fiestale on Poola 3.võidukihutamine. „Portugalis sõitsime turvaliselt, Sardiinia rallil surusime veidi rohkem gaasi ja muutsime seadistust,“ rääkis Tänak. „Poolas proovime astuda järgmise sammu. Peame sammhaaval liikuma tipule lähemale.“ Sardiinias sai Tänak kirja kiiruskatsevõidu ja kihutas esikolmikus, kui käigukastirike ta tee katkestas. Tänak: „Isegi kui lõpptulemus oli suur pettumus, arenesime kõvasti ja Sardiinia ralli oli minu jaoks 1 positiivsemaid rallisid. Potentsiaali autol on ja alates juba Portugalist olen märksa lõdvestunum, sest auto on hästi juhitav. Nüüd soovin enamat. Mõistagi on teha palju tööd, et meist saaks Volkswagenite alistaja, kuid baas on meil hea.“ Tänaku sõnul naudib ta Poola kiiruskatseid: „Tahan seekord näidata õiget sõitu ja kiirust.“
"Loodame, et tal läheb hästi!"

Suur Võidusõit 2015 juba sel nädalavahetusel

Sel nädalavahetusel Pärnu külje all auto24ringil sõidetav Suur Võidusõit 2015 tõotab kujuneda tänavuse autospordi hooaja üheks tähtsündmuseks. Ringrajasõidu võistlus toob lisaks Soome ning Baltikumi sarjadele rajale ka veel Eesti meistrivõistluste klassid. Võidusõit saab olema seda põnevam, et mõnes võistlusklassis võisteldakse koos eestlastega ning kokku on rajale oodata üle saja võistlusmasina. Võistlusklasse veereb 2 päeva jooksul rajale palju: pisikestest vormel-Fordidest kuni Porsche GT3 Cupi ja alati vaatemänguliste Camaro V8-teni välja. Võistluspäeva kiireimad masinad on meie oma vormel-Scandicud. Põnevaim heitlus tõotab tulla BMW 325 Cupis, kus Eesti võidusõitjad pistavad rinda Soome konkurentidega. Nimelt võimaldavad 2 riigi tehnilised tingimused antud klassis ühises arvestuses võistleda, mis teeb BMW-de sõidu kindlasti üheks oodatuimaks, sest tegemist on ikkagi omamoodi maavõistlusega. BMW 325 Cupis teevad üllatusvõistlejatena kaasa eelmise aasta European Radical Mastersi 2.koha omanik Tristan Viidas ning armastatud näitleja ja naljamees Henrik Normann. 1. stardib Mikk Maateni, 2. Kasmar Tunderi kõrval. Paarimeestena minnakse rajale 45-min kestvussõidus, mille käigus toimub juhtide vahetus. Vormel-Scandicus on aga taaskord oodata pingelist heitlust Antti Rammo ning mitmekordse Eesti meistri Raimo Kulli vahel. Suur Võidusõit 2015 peetakse sarnases formaadis eelmise aasta võistlusega. Lisaks spordile pakutakse ohtralt meelelahutust nii suurtele kui väikestele külastajatele. Võistlustega samal ajal toimub koguperelaat, lastele on avatud atraktsioonid ning laval astuvad päeva jooksul üles Eesti parimad artistid. Omamoodi võidusõit peetakse maha ka võistluspaika spetsiaalselt selleks ehitatud automudelismi rajal. Piletid on saadaval Piletilevi eelmüügist hinnaga 8 € (10 € kohapeal). Perepilet maksab 20 € (2 täiskasvanut ja 2 last 9-15 a, kohapeal 25 €). Saadaval on ka piiratud arvul fännipileteid hinnaga 15 €, mis võimaldavad kohta parimas võistluse jälgimisalas ja võimalust siseneda boksialasse. Lastele vanuses kuni 8 eluaastat on sissepääs tasuta. Lapsed vanuses kuni 12 aastat peavad olema üritusel koos täisealise piletiomanikust saatjaga. Pärnust raudteejaamast ja suurematest Pärnu hotellidest Audrusse auto24ringile viivad Hansaliinide bussid. Täpsem informatsioon busside liikumise kohta Suur Võidusõit 2015 Facebooki lehelt.
"Ma tahaks seda vaatama minna."

Kas hoopis Alonso sõitis Räikköneni rajalt välja? 

Eelmisel nädalavahetusel sõidetud Austria vormel-1 etapil tegid juba avaringis avarii Kimi Räikkönen ja Fernando Alonso. Kui algselt arvati, et Räikkönen kaotas masina üle juhitavuse ning Alonso sõitis seejärel talle tagant otsa, siis pealtvaataja filmitud video põhjal tundub, et avarii võis olla tingitud hoopis Alonso otsasõidust.















"Nõme Alonso!"

Ferrari tahab Bottase Williamsist välja osta 

Ferrari plaanib Valtteri Bottase Williamsist järgmiseks aastaks enda ridadesse tuua. Väidetavalt on Ferrari valmis Bottase väljaostmiseks maksma Williamsile 4 000 000 €. Ent Williamsi juht ei olevat sellise tehinguga nõus ning nõuab soomlase eest suisa 15 000 000. Taolise summaga pole aga omakorda nõus Ferrari tiimiboss. Ferrari pole oma järgmise aasta 2.sõitja osas lõplikku otsust veel langetanud. Võimalik on ka Kimi Räikköneniga lepingu pikendamine.
"Ma loodan, et Räikkonen saab ikkagi jääda."

WRC-st inspireeritud Ford Transit M-Sport

Ford Transit M-Sport & Van Sport
M-Sport valmistas koos Van Sportiga piiratud koguses toodetava sportliku Ford Transiti. Erimudel langeb kokku Transiti 50. aastapäevaga ning selle välimus on mõjutatud Ford Fiesta RS WRC poolt. Fordi salongist leiab käsitsi valmistatud nahksisu, lisaks on sel Eibach vedrustus ja 18" veljed.
"Mulle meeldib!"

McLaren kinnitas 2 uue mudeli arendamist

McLaren 570S
McLaren teatas, et kavatseb laiendada järgmise 2 a jooksul mudelivalikut 2 uue autoga. Ühte mudelitest näeb 2016 ja teist 2017. Spekuleeritakse, et autodeks on 570S Spider ja 570S Gran Turismo. Lisaks avalikustas McLaren eelmise aasta tulemused. Kokku müüdi 1649 autot ning kasum oli 29 200 000 €.
"Tore!"

Lexus ehitas betoonil töötava hõljuklaua

Lexus Hoverboard
"Tagasi tulevikku 2-st" tuttav hõljuklaud on jäänud üheks nendest asjadest, mida väga paljud näha tahaks, kuid mida mitte kuidagi kasutajasõbralikult teha ei suudeta. Hõljuklaua loomise on ette võtnud ka Lexus. Mõned hõljuklauad on viimaste aastate jooksul välja ilmunud, kuid üldjuhul suudavad need hõljuda vaid metalli peal. Lexuse avaldatud piltidest ja videost on aga näha, et nende hõljuklaud hõljub betooni peal. Tundub uskumatu, aga Lexus ütles, et nad on mitmete erinevate firmadega koostööd teinud ning tegu on täiesti toimiva asjaga. Suve jooksul saab Lexuse hõljuklauast veel kaadreid näha ja infot lugeda, kuid hetkel jäävad nad üsna kidakeelseks. Siiski, huvilistel ei tasu loota, et varsti saaks Lexuse käest hõljuklaudu ostma hakata. Autotootja ütles väga konkreetselt välja, et tootmisesse see ei lähe, pigem on tegu uue tehnoloogia katsetamisega.















"Ma tahaks sellist!"

Novitec Rosso muutis Ferrari California T-d

Novitec Rosso N-Largo Ferrari California T
Novitec Rosso sai valmis N-Largo, mis baseerub Ferrari California T-l. N-Largol on süsinikkiust kerelaiendused ning uus esipõrkeraud, voolujoonelised küljekarbid ja laiendatud koopad. Tagaosas on uus põrkeraud difuusoriga ja tiib. Ferrari on saanud roostevabast terasest sportväljalaske, madalama sportvedrustuse ning 21" ja 22" veljed. Muudetud itaallasel on 3,8 biturbo V8, mis arendab 668 hj (491 kW) ja 871 Nm. Seda on 108 hj (79 kW) ja 96 Nm enam kui tavalisel California T-l. N-Largol kulub 100 km/h saavutamiseks 3,2 s.
"Äge auto!"

Kättemaks parkimisgeeniusele

Kättemaks. Foto: Youtube
Brasiilias maksis rahvas kätte mehele, kes parkis oma auto invaliididele mõeldud parkimiskohta. Kui auto omanik oma sõiduki juurde naases, ootas teda entusiastlik rahvahulk, kes oli tema sõiduki kaunistamise tõsiselt käsile võtnud.















"Epic Fail!"

Esiklaasist pole rahele vastast

Rahe vs esiklaas. Kaader: Youtube
Kuigi rahesajud tekitavad tavaliselt vaid minimaalset kahju, siis selles videos on näha, kuidas suured raheterad auto esiklaasi kiiresti hävitavad.















"Epic Fail!"

FIA kaalub keeldu kardilt otse F3-e siirdumisele

F3 sõit Monza rajal. Foto: FIA Formula 3
Hiljuti Euroopa F3 meistrivõistluste etappidel toimunud rohkearvulised avariid on pannud FIA kaaluma keeldu siirdumaks otse kardilst F3-e. Olukord hakkas F3 sarjas kontrolli alt väljuma Monza etapil, kus kõigis 3 sõidus muutus mitmete noorte sõitjate käitumine rajal sedavõrd ohtlikuks, et 1 sõit isegi peatati. Hoolimata seejärel sõitjatele peetud karmist loengust ning FIA koosolekust tiimide esindajate ja kohtunike osavõtul, jättis noorte sõitjate käitumine rajal soovida ka järgmisel etapil Spas. Lõpuks karistati ühte sõitjatest isegi võistluskeeluga. Analüüsinud olukorda F3-s on FIA ringrajakomisjon koostöös tiimidega jõudnud järeldusele, et võimalikuks lahenduseks oleks kohustus enne F3-e siirdumist sõita vähemalt aasta kas vormel-4 või vormel-Renault 2.0-s. „Võrreldes 20 a-ga tagasi, on sõitjad palju nooremad, ja seetõttu peaks FIA midagi ette võtma,“ nentis tiimiomanik, kelle võistkonnas sõitis mullu Max Verstappen ja tänavu Mick Schumacher. „Ma usun, et keegi ei saa vastu vaielda tõsiasjale, et 15-a mõistus on alles arenemisjärgus.“
"Jama!"

MM-Motorsport toob Rally Estonial starti 3 Ford Fiesta R5-t

Raul Jeets Iirimaa rallil. Foto: Rando Kall
Rally Estonia, ERC 6. etapi võistlejate nimekirja on lisandunud 2 Eesti rallipaari, kes tulevad starti MM-Motorspordi Ford Fiesta R5-ga. Kui Raul Jeets-Andrus Toom teevad 17.-19. juulil Tartus, Elvas ja Lõuna-Eesti teedel sõidetaval Rally Estonial oma 3. tänavuse stardi ERC-s, siis autoralli WRC2-s võistlevad Sander Pärn-James Morgan stardivad tänavu selles sarjas esmakordselt. Lisaks neile on MM-Motorspordi Ford Fiesta R5-ga stardis Radik Shaymiev-Maxim Tsvetkov. Jeets ja Toom on tänavu võtnud ERC endale prioriteediks ja eesmärk on osaleda tänavu 6 ERC etapil. Rally Estonia on neile tänavu 1.ralliks kruusal. Liepaja rallil olid nad üldarvestuses 10. ning Iirimaal 9. „Tänavu on läinud nii, et oleme sõitnud talvel Lätis ja siis Iirimaal asfaldil. Meie viimane start kruusal oli eelmise hooaja lõpus Lätis. Teeme enne Rally Estoniat Eestis testi ja osaleme Võrumaal peetaval rallisprindil, mis on meile heaks ettevalmistuseks. Rally Estonia on meie jaoks aasta tippsündmus ning tegemist on suurepäraselt korraldatud võistlusega. Tänavuse hooaja plaanide hulka kuuluvad meil veel Küprose ja Kreeka rallid ning 1 ralli asfaldil, ilmselt Šveitsis,“ räägib Jeets. Sander Pärn ja James Morgan olid eelmise aasta Rally Estonia kiireimad kaherattaveoliste autode klassis. Möödunud aastal võitsid Pärn-Morgan autoralli WRC-s sõidetud Drive DMACK Fiesta Trophy-st ja neile kuulus auhinnaks 7 etappi WRC2-s M-Spordi Ford Fiesta R5-ga. ERC-s osalevad nad tänavu esimest korda, enne seda on nad Ford Fiesta R5-ga osalenud 3 WRC-rallil: Portugal, Sardiinia ja Poola. „Rally Estonial osalemine on iga sõitja jaoks tähtis. Meie jaoks tähendab see seda, et ERC tippsündmus toimub meil endal kodus ja saame siin tänu oma headele toetajatele osaleda maailmatasemel MM-Motorspordi koosseisus. Kindlasti tahame siin näidata väga head kiirust ja lõpetada ralli ilma suuremate probleemideta, mis annab hea tunde enne Soome WRC-rallit. Minu kaardilugeja James Morgan on Eestist ja Rally Estoniast väga suures vaimustuses ja tema unistuseks on olla esimene britt, kes on Rally Estonia võitja,“ räägib Sander Pärn.
"Tore!"

Ford Focus RS saab 350 hj

Ford Focus RS. Foto: Ford
Vahetult Goodwoodi kiirusefestivali eel avalikustas Ford Focus RS-i jõuallika võimsuse, 2,3 EcoBoost turbomootor toodab 350 hj. Mootori maksimaalne pöördemoment on 440 nm, kuni 15 s vältel on võimalik overboost funktsiooniga kätte saada ka 470 nm. Kõiki neid hobujõude aitab maapinnani jõuda nelikveosüsteem Ford Performance All-Wheel Drive, hea juhitavuse tagab aga Dynamic Torque Vectoring. Focus RS on ka 1. RS, mis saab endale juhi poolt valitavad sõidurežiimid, teiste seas on olemas Drift Mode, mis võimaldab autot efektselt kurvides libistada. Koduste kiirendusvõistluste jaoks on olemas aga stardiabi Launch Control. Turunduskampaania huvides hoiab Ford siiski saladuses, millised on Focus RS-i dünaamilised näitajad.















"Väga ilus ja äge auto!"

Porsche mudelivalikusse uus sõiduk?

Mission: Futuse Sportscar. Foto: Porsche
Pärast võitu Le Mansi 24h sõidul avalikustas Porsche foto kattega kaetud tulevikumudelist tegemist on uue 717-ga. Ainsaks vihjeks on kattel olev kiri: Mission: Future Sportscar. Porsche 717 on elektriline sportauto, mille müügile tuleku aeg on plaanitud 2018-ks. 717 jõuallika võimsus võib olla u 500 hj, sõiduulatus aga 500 km.
"Tundub ilus."

Volkswagen Phaeton muutub tulevikus pistikhübriidiks

Volkswagen Phaeton. Foto. Volkswagen
Volkswagen hakkab järgmist Phaetonit pakkuma ka pistikhübriidina. Uue hübriidi peamisteks turgudeks oleksid USA ja Hiina. Müügile peaks uus Phaeton jõudma 2016 lõpus või 2017 alguses. Nii edastab uus Phaeton 1 a-ga sama veermiku abil loodavat uut Audi A8. Mõlemad autod kasutavad Volkswageni veermikuarhitektuuri MLB Evo. Uue Phaetoni sihikul on BMW 7. seeria ja Mercedese S-klass.

neljapäev, 25. juuni 2015

Mackin Scion FR-S osaleb Pikes Peaki mäkketõusul

Mackin Industries Scion FR-S
Scion teatas, et osaleb Pikes Peak’i mäkkesõidul Mackin FR-S-ga (meil Toyota GT86). Time Attack 1 Divisionis osaleval FR-S-l on turbomootor, eraldiseisev aju ning uuendatud mootori ja jõuülekande jahutus. Lisaks on Scion muudetud voolujoonelisemaks ja kergemaks. Autot hakkab roolima 3 korda Pikes Peakil osalenud Robert Walker.
"Tore!"

F-Pace, Jaguari 1.crossover

Jaguar F-Pace skits
Jaguar esitleb oma ajaloo 1.crossoverit Frankfurdi autonäitusel. Et tähtsaks päevaks inimestes võimalikult palju huvi tekitada, hakatakse enne auto ametlikku esitlust vaikselt erinevaid pilte või kaadreid näitama. F-Pace'i puhul tähendab see käesolevat klippi, kus Jaguari peadisainer näitab mudeli skitse ja erinevaid kaadreid masina detailidest. Paistab, et F-Pace näeb üsna sarnane välja teda C-X17-le ning midagi väga üllatavat silma ei hakka. Küsitavusi tekitab ainult kaader, kus auto sõidab mööda Detroidi autonäituse keskusest. Kuna Jaguar ise pole kindlalt öelnud, et F-Pace'i esitlus Frankfurdis toimub, siis on võimalus, et nende 1.crossoverit peab loodetust kauem ootama.















"Tundub ilus."

800-hj Ferrari F12 GTO esineb Frankfurdis

Ferrari F12berlinetta
Uuendatud F12 Berlinettat esitletakse Frankfurdi automessil. Veel eelmisel nädalal räägiti, et võimsamaks muudetud F12 arendab 740-780 hj (545-574 kW). Nüüd on F12 räägitud 800-hj (588 kW) mudelist. Spekuleeritakse, et Berlinetta kasutab lisavõimsuse saavutamiseks LaFerrari HY-KERS süsteemi. Uuendatud F12 peaks tulema 100 kg kergem. On võimalik, et Ferrari toodab vaid 650 F12 GTO-d. Ferrari alustab mudelite kätte toimetamisega 2016 2.kvartalis.
"Väga ilus auto!"

Uus Volkswagen Jetta võib tulla 4-ukselise kupeena

Volkswagen New Midsize Coupe ideeauto
Volkswagen Jetta 2.põlvkond võib muuta auto 4-ukseliseks kupeeks. 2017 valmiv uus Jetta peaks mõõtudelt kasvama ja pakkuma Škoda Octaviaga võrdselt siseruumi. Selleks, et Jetta ei tunduks nii igapäevane, plaanib Volkswagen kupeeliku kere langeva katusega. Jetta kasutab MQB platvormi ning on suguluses Golfiga. Arvatavasti ei tule uus Jetta puhtavereline 4-ukseline kupee, vaid see laenab elemente näiteks New Midsize Coupe-lt.

Ferrari teatas LaFerraride tagasikutsumisest

Ferrari LaFerrari
Ferrari andis teada, et kutsub tagasi LaFerrarid, mis olid toodetud 2014-2015. Esimese hooga tulevad kontrolli 85 autot, mis on toodetud 15.mai 2014-4.märts 2015. Ferrari soovib korda teha istmed, mis on kaasreisijal standardvarustuses ja juhil lisavarustuses. Selgus, et õnnetuse korral ei pruugi istmete peatoed endasse võtta nii palju energiat kui arvati ning suureneb peavigastuste oht. Kontrolli kutsutakse ka LaFerrarid, mille rehvirõhu mõõtmise süsteem võib teavitada ebakorrektselt veast, kui rehv on läbi torgatud. Juht võib vale teate tõttu jätkata sõitu katkise rehviga.

Toyota jõuallikate valikusse lisandub 2 turbodiislit

Toyota uus diiselmootor. Foto: Toyota
Toyota esitles 2 uut diiselmootorit, mis kasutavad esmakordselt maailmas Thermo Swing Wall Insulation Technology (TSWIN) tehnoloogiat. Selliste mootorite efektiivsus on võrreldes tavadiislitega 15 % suurem ning pöördemoment võib kasvada 25 %. Tegu on ka 1. Toyota mootoritega, mis kasutavad väljalaskegaaside puhastamiseks AdBlued. Ühe uue mootori töömaht on 2,4( 2GD-FTV), 2.mootoril aga 2,8 (1GD-FTV). Võimsust on neil vastavalt 150 ja 177 hj, pöördemoment on 400 ja 450 nm. 2 mootorist suurem leiab kasutamist uues Toyota Hiluxis ning Land Cruiseris. Uus mootorite perekond vahetab aegamööda välja tähist KD kandva mootoriperekonna.















"Lahe!"

Boksipeatuste eriline maailm

Boksipeatus. Kaader: Youtube
Rdwomack2 on kokku pannud video, kus tutvustatakse boksipeatusi erinevates võistlusklassides. Kiireimad boksipeatused võtavad vaid loetud sekundid, teiste kestvus ulatub aga pea minutini. Oma boksipeatustega on esindatud F1, Indycar, Formula E, Nascar ja WEC.















"Äge!"

Maskeering aitab säilitada salapära

Prototüübi varjamine. Kaader: Youtube
BMW avalikustas video, kus näidatakse, kuidas varjatakase prototüüpide välimust uudishimulike pilkude eest. Patsiendiks, kelle kere plekikruvidega mulgustatakse, on 5. seeria GT. Pärast katsetuste lõppu sellised auto hävitatakse, tarbijateni need ei jõua.















"Vau!"

Autokunstnik

Artcar. Kaader: Youtube
Kunstnik teenib elatist sellega, et ta ehitab autodest liikuvaid kunstiteoseid. Tegu pole odava lõbuga: üks kunstiauto võib maksta 100 000 $ ja enamgi. Peamiselt kasutatakse tema sõidukeid legendaarsel kõrbes peetaval kunstifestivalil Burning Man.















"Äge!"

Renault-Nissan on müünud 250 000 elektriautot

Juubeliautoks osutus Renault ZOE. Foto: Renault
Renault-Nissan teatas, et on müünud 250 000 elektriautot. Juubelisõiduk oli Renault Zoe. Rekordini jõuti juuni alguses, 4,5 a pärast Nissani Leafi debüüti. Tänaseks on Renault-Nissan müünud poole kogu maailmas müüdud elektriautodest. Kõige edukamaks on just Leaf, neid on omanikele üle antud u 180 000. Jaanuarist maini müüdi 31 700 elektriautot ehk 15 % rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Kokku pakub Renault-Nissan praegu 6 erinevat elektriautot: nendeks on Nissan Leaf, Nissan e-NV200, Renault Zoe, Renault Kangoo Z.E van, SM3 Z.E. ja Renault Twizy. Nissan on müünud u 185 000 elektriautot, Renault aga 65 000 elektrilist sõidukit.

Rolls-Royce laevaks ei sobi...

Kohe saame palju roostet... Kaader: Youtube
Rolls-Royce kabrioleti omanik sai omal nahal tunda, et mere äärde minnes ei tasu veele liiga lähedale sattuda.















"Epic Fail!"

Kamaz läheb Dakaril starti uue võidusõiduveokiga

Uus Kamaz. Foto: Kamaz-Master
Kamaz esitles uut võidusõiduveokit, millega minnakse starti 2016 Dakari rallil. Suurimaks uudiseks on see, et erinevalt Kamazi varasematest võidusõiduautodest, millel oli kabiin esitelje kohal, on uuel autol kapott ning kabiin on viidud tahapoole. Just selliseid autosid on viimasel ajal üha rohkem Dakaril starivate veokite seas, seega proovivad ka Kamazi esindajad trendiga kaasas käia. Väidetavalt on kapotiga autodel oluliselt parem kaalujaotus, eelkõige suureneb koormus tagasillale, see ulatub 55 või 56 %-ni. Sellise kaalujaotusega veok on liival paremini juhitav ning ka maandumine hüpetel on stabiilsem. Kabiin ja kapott on seejuures laenatud Mercedes Zetroselt (Kamaz on Mercedese veokitootmise partneriks Venemaal). Koos kabiini asukoha muutumisega vahetati välja ka mootor, V6  asemel leiab kasutamist Caterpillari R6, mille ettevalmistamisega tegeleb Buggyra. Hiljem plaanitakse võtta kasutusele aga Liebherri 6-silindriline jõuallikas, ettevalmistused selle mootori seeriatootmiseks Venemaal praegu käivad. Veermiku doonoriks valiti Kamaz-4326. Esialgu läheb 2016Dakaril starti vaid 1 uus Kamaz, seda hakkab piloteerima Eduard Nikolajev.
"Viimasele kohale on uus kandidaat!"

Aston Martin DB9 saab 30 lisahj

Aston Martin DB9 GT. Foto: Aston Martin
Aston Martin esitleb Goodwoodi kiirusefestivalil 30 hj võimsamat DB9 GT. Tegu on selle mudeli viimase uuendusega enne, kui tema asemele astub täiesti uus DB11. 211 000 € maksva auto jõuallikaks on 550-hj vabalthingav V12, veojõud kantakse tagaratasteni 6-käigulise automaatkäigukasti vahendusel. 0-100 km/h kiirendab auto 4,5 s-ga, maksimaalkiirus on 295 km/h. Seejuures on ainsana paranenud kiirenduse näitaja ja seda 0,1 s võrra. Aston on varustatud aktiivvedrustuse süsteemiga, millel on 3 töörežiimi: Normal, Sport ja Track. Välistest muutustest torkavad silma eelkõige uus splitter, difuusor ja 20" alumiiniumveljed. GT sees on suurimaks muutuseks uue põlvkonna meelelahutus ja navigatsioonisüsteem ning Aston Martin One-77 vastavat detaili meenutav rool. Sõltuvalt kerest kaalub GT kas 1785 (kupee) või 1890 (Volante) kg, müügile peaks auto jõudma 2015 lõpus.
"Maailma ilusaim auto!"

Austria testisõitudel usaldati autod ka varusõitjate kätte

Marco Wittmann. Foto: Red Bull
Kõik tiimid peale Manor/Marussia jäid Austria GP järel RedBullRingile osalemaks ametlikel 2-päevastel testisõitudel. Nii teisipäeval kui kolmapäeval andsid mitmed tiimid oma põhisõitjatele puhkust ja kasutasid uuenduste katsetamisel testisõitjaid. Oma debüüdi F1 auto roolis tegid Ferrari Antonio Fuoco ja DTM-i meister Marco Wittmann, kelle kätte usaldati Toro Rosso.
Austria testisõitude ringiajad ja ringide arv
Teisipäev:
1. Pascal Wehrlein, Mercedes (67)
2. Esteban Ocon, Force India (76)
3. Max Verstappen, Toro Rosso (97)
4. Antonio Fuoco, Ferrari (71)
5. Romain Grosjean, Lotus (45)
6. Pierre Gasly, Red Bull (80)
7. Raffaele Marciello, Sauber (53)
8. Stoffel Vandoorne, McLaren (76)
9. Susie Wolff, Williams (39)
Kolmapäev:
1. Nico Rosberg, Mercedes (117)
2. Esteban Gutierrez, Ferrari (110)
3. Valtteri Bottas, Williams (79)
4. Marco Wittmann, Toro Rosso (158)
5. Pascal Wehrlein, Force India (132)
6. Jolyon Palmer, Lotus (110)
7. Fernando Alonso, McLaren (104)
8. Daniel Ricciardo, Red Bull (116)
9. Felipe Nasr, Sauber (138)

Mini, mis ei ole enam mini

Mini Cooper Clubman S. Foto: Mini
Kui 1959 ilmavalgust näinud 1.põlvkonna Mini veetles ostjaid eelkõige oma kompaktsete mõõtmete abil, siis uus Mini Clubman üritab kundesid leida eelkõige oma suurusega. Nii on uus Clubman 2,9 dm pikem, 1,1 dm laiem ja 1,5 cm kõrgem kui eelmine Clubman. See aga tähendab, et auto on ruumikam kui kunagi varem. Samuti on loobutud eelmise Clubmani uksekontseptsioonist, kus auto vasakul küljel oli üks ja paremal küljel kaks ust: uuel Clubmanil on mõlemal küljel võrdne arv uksi, lisaks veel kaks ust tagaluugi aseainena. Clubmani pagasiruumi suuruseks on öeldud 360-1250 l, lisaks on pagasiruumi põranda all täiendav panipaik.
Esialgu jõuab Mini müügile versioonides Cooper Clubman, Cooper Clubman S ja Cooper Clubman D. 2 esimest on bensiinimootoritega, millel võimsust 136 või 192 hj, ainus diiselmootor peab hakkama saama 150 hj-ga. Sügisel mootorite valik täieneb, siis on oodata ka näiteks 90-hj 3-silindrilist baasmudelit. Samuti on peagi oodata pistikuhübriidi sündi. Mini Clubmani hinnatase peaks algama 24 000 €-st, tippmudelite eest peab välja käima aga u 40 000 €.

Škoda Superb sai turvatestis maksimumi, Hyundai ja Fiat pidid leppima vähemaga

Škoda Superb Euro NCAP turvatestis. Foto: Euro NCAP
Uhiuus Škoda Superb sai Euro NCAPi turvatestis maksimaalse tulemuse, saades turvalisuse eest 5 tärni. Škoda puhul tõsteti esile auto üldist turvalisust, samuti tema rikkalikku turvavarustust ja juhiabisüsteemide loetelu.  Värske turvatestide sarja kõige nõrgem esineja oli Fiat Panda Cross, mis sai turvalisuse eest vaid 3 tärni. Panda suurimaks veaks oli tema turva- ja juhiabi süsteemid nappus: näiteks ESC on küll standardvarustuses, kuid AEB City Braking süsteem on vaid lisavarustuses ja autonoomset pidurdussüsteemi pole üldse võimalik tellida. Lisaks oli Panda hädas täisülekattega avariitestiga, mille käigus auto suunatakse 50 km/h kogu esiosaga vastu hiiglaslikku betoonplokki.  Hyundai i20 sai veidi rohkem, 4 tärni, kui jäi maksimumist ilma seetõttu, et talle pole võimalik tellida autonoomset hädapidurdussüsteemi AEB. Samas leidsid testijad, et Hyundai pakub oma sõidukiklassi kohta üpriski head turvalisuse taset.











































"Tubli, Superb!"

Alfa Romeo Giulia üritab tagasi tuua Alfa kuldse ajastu

Alfa Romeo Giulia QV. Foto: FCA
Alfa Romeo esitles uut Giuliat, mille abil loodab FCA tagasi tuua Alfa jaoks kuldse ajastu. Giulia sihikul on sellised automaailma suurkujud nagu BMW 3. seeria, Mercedes-Benz C-klass ja Audi A4. Ühtlasi on tegu Alfa Romeo mudelivaliku uue lipulaevaga. Kuigi auto ise on juba avalik, on tema jõuallikate valikust konkreetselt teada vaid 1 mootor: 3,0 2 turboga V6, millel võimsust 510 hj. Selle mootori loojaks on ning seda hakatakse pakkuma Giulia Quadrifoglio Verdele. Väidetavalt suudab Giulia selle mootoriga kiirendada 100 km/h 3,9 s-ga. See jõuallikas on varustatud ka silindrite deaktiveerimise süsteemiga, mis peaks tagama mõistliku kütusekulu. Süsinikkiu, alumiiniumi ja plastiku rohke kasutamine on võimaldanud Giulia QV tühimassi tuua 1500 kg-ni. Kaalujaotus on Giulia QV-l ideaalne: 50/50. Autol on ka Torque Vectoring süsteem ja aktiivne splitter. Giulia baasmudelid on veidi tagasihoidlikumad, nemad jäävad ilma nii süsinikkiust kui ka aktiivsest aerodünaamikast. Kuigi baasmudelitena on Giulia tagaveoline, hakatakse autot pakkuma ka nelikveolisena. Giulia eeldatav hinnatase algab väidetavalt 35 000 €-st, baasmootoriteks on tõenäoliselt 1,4 ja 1,8 bensiiniturbomootorid ning 2,2 turbodiislid. 510-hj Giulia QV hind võib aga tõusta 75 000 €-ni. Kogu Giulia versioonide valikut tutvustab Alfa Romeo Frankfurti autonäitusel, müügile jõuab Giulia 2016 alguses.















"Väga ilus auto!"


Juha Salo eelistab Rally Estoniat kodusele MM-etapile

Juha Salo (paremal) ja Marko Salminen. Foto: Toni Ollikainen
8-kordne Soome meister Juha Salo kaalus pikalt, kas osaleda Rally Estonial või Soome WRC-etapil ja otsustas nüüd Eestis toimuva EM-etapi kasuks. Juha Salo sõnul tegi taolise otsuse koostööpartnerite ja Peugeot´ arvamustega arvestades. „Loomulikult on Soome WRC-etapp suurt tähelepanu pälviv sündmus, kuid Peugeot panustab väga palju oma  Peugeot 208 T16 R5-se ja tiimi üks peamisi eesmärke on just EM-sari,“ kommenteeris Juha Salo oma otsuse tagamaid. „Lisaks sõidetakse Soome MM-etapil reedene päev ilma hoolduseta, mis on isegi tehasetiimidele suureks väljakutseks, rääkimata eratiimidest. Korduvkatsetel on ka ilma sõiduvigadeta suur oht lõhkuda auto ja siis olekski võistlus lõppenud. Võttes veel arvesse ka rahalisi väljaminekuid, siis otsustasingi just Eestis toimuva Rally Estonia kasuks.“
"Hea otsus!"

teisipäev, 23. juuni 2015

Arrivabene nimetas kriteeriumid, millest oleneb Räikköneni tulevik Ferraris 

Vormelimaailma üks meeliköitvaid teemasid on Kimi Räikköneni tulevik F1-s ja Ferraris. Ferrari tiimiboss nendib, et pelgalt mõne sõiduvea tõttu ta järgmise aasta lepingust ilma ei jää. Soomlane katkestas pühapäeval sõidetud Austria osavõistluse juba 1.ringil ning kaotab MM-sarja üldarvestuses meeskonnakaaslasele Sebastian Vettelile juba 48 p-ga. "Tuleb mõelda paljudele asjadele. Praegu on ilmselgelt liiga vara teha otsus või öelda talle midagi. Hooaeg pole veel isegi poole peal," sõnas tiimiboss. Ta soovib, et paar Räikkönen saaks hetkel keskenduda pelgalt sõitmisele. "Üritage panna end minu olukorda ning mõelge, et ütlete Kimile, kas ta jätkab või ei jätka. Tahan, et sõitjad saaksid keskenduda sõidule ja anda endast kõik." Kuigi Räikkönen on 2 viimase etapiga oma võimalusi uut lepingut saada kõvasti vähendanud, ei tee Ferrari otsust pelgalt sõiduvigade põhjal. "Küsimus ei ole tänases ega eilses päevas. Otsus tehakse suure pildi põhjal."
"Mis on inseneride arvamus? Kui kõvasti ta tööd teeb? Kui kiire ta on?" loetles tiimiboss. Meeskonna sees on sõitjatele siiski asetatud kindlad tähtajad. "Muidugi on meil deadline, kuid ma ei plaani teile öelda, millal see on." Viimase sõna ütleb sõitjate osas Ferrarit omava Fiat Chrysleri direktor. Tiimiboss kinnitas nädalavahetusel, et kui Räikkönen tahab meeskonnas edasi sõita, tuleb tal lähiajal tulemusi hakata näitama. "Kui oled direktor, võid teha, mida tahad. Kui aga ei ole, tuleb sul otsuseid aktsepteerida," sõnas ta."Normaalses maailmas toimuvad normaalsed asjad nii."

Mercedese boss on kindel, et vormel-1 maailmameister selgub alles viimasel etapil 

Mercedese vormel-1 meeskonna juht on kindel, et Lewis Hamiltoni ja Nico Rosbergi duell saab lõpplahenduse alles hooaja viimasel etapil. Austria GP võitnud Rosberg vähendas vahet MM-sarja liidri Hamiltoniga kümnele p-le. FerrariSebastian Vettel kaotab juba 49 p-ga. "Rosberg on viimaste sõitudega tõestanud, et talle tehti hooaja alguses liiga. Mäletan selgesti, kus Rosbergi nimetati meie meeskonna 2.sõitjaks. Ta tõestas taas, et on vaimselt väga tugev. Ta ei teinud sõidu vältel mitte ühtegi eksimust," kiitis ta Rosbergi. "Hamiltoni ja Rosbergi vaheline duell on väga põnev ja see ei saa lõpplahendust enne viimast etappi," on tiimijuht kindel.
"Ma loodan hoopis, et Vettel suudab neile järgi jõuda ja neist ette saada."