reede, 29. aprill 2016

Peugeot lõi hiinlaste jaoks 308 sedaani

Peugeot 308 sedaan. Foto: Peugeot
Peugeot esitles Pekingi autonäitusel sõidukit, mida Euroopas müüma ei hakata: selleks on Peugeot 308 sedaan. Uus auto on loodud koostöös Dongfengiga, sedaanil kasutatakse Euroopaski tuttavat veermikuarhitektuuri EMP2. Võrreldes Peugeot 308 luukpäraga on uus auto saanud siiski veidi pikema teljevahe, sest suur jalaruum tagaistmel viibijate jaoks on Hiinas ühe hea auto tunnuseks. Tehnilisi detaile uue sedaani kohta hoitakse esialgu saladuses, teada on vaid, et jõuallikate valiku peaksid moodustama kaks ülelaadimisega bensiinimootorit, mida pakutakse koos nii käsi- kui automaatkäigukastiga. Selge on ka see, et väljaspool Aasiat uut autot ei pakuta.
Peugeot 308 sedaan. Foto: Peugeot
Peugeot 308 sedaan. Foto: Peugeot
Peugeot 308 sedaan. Foto: Peugeot

Kas Aston Martin Lagonda Taraf on miljonit väärt?

Aston Martin Taraf. Kaader: Youtube
Motor Trend otsib värskes videos vastust küsimusele, kas Aston Martini miljon dollarit maksev sedaan Lagonda Taraf on oma ebamaist hinda ka tegelikult väärt. Algselt vaid 200 eksemplarini küündiva tootmisarvuga sedaan oli mõeldud eelkõige Lähis-Ida rikkuritele, kuid nüüd on see ebatavaline sõiduk saadaval ka oma kodusaarel. Autot tutvustab meile Jonny Lieberman.

neljapäev, 28. aprill 2016

Jay Leno's Garage: Ford Shogun

Ford Shogun. Kaader: Youtube
Jay Leno tutvustab meile täna üht oma kollektsiooni pärli, Ford Festiva, mis tänu 6-silindrilisele Ford Taurus SHO jõuallikale on saanud nimeks Ford Shogun. Auto loojateks olid Chuck Beck ja Nick Titus, kes plaanisid algselt toota 250 Shoguni. Reaalselt sai valmis aga seitse autot ja üks neist on Jay Leno käes. Ligi 25 aastat vana sõiduk on täpselt sellises olukorras nagu tehaseväravast väljudes.

Miko Niinemäe sihib Euroopa poodiumile

Miko-Ove Niinemäe (paremal) ja Martin Valter. Foto: Andres Raudjalg
Eesti juunioride rallimeistrite Miko Niinemäe ja Martin Valteri eesmärgiks alanud rallihooajal on lisaks meistritiitli kaitsmisele ka vähemalt ühe etapi võit Euroopa sarjas. Tänavused Eesti autospordi koondislased Niinemäe ja Valter tulid möödunud aastal väga tihedas konkurentsis Eesti meistriks nii juuniorite kui ka esiveoliste R2 autode klassis. Esmaspäeval OlyBeti spordibaaris toimunud pressibriifingul tutvustasid rallimeister Miko Niinemäe ja kaardilugeja Martin Valter uue hooaja plaane ning Eesti Autospordi Liidu peasekretär Margus Kiiver andis ülevaate Eesti rallispordi seisust. “Üks meie kindel eesmärk sel aastal on muidugi Eesti meistritiitli kaitsmine juunioride arvestuses, kuid ülimaks ambitsiooniks võime nimetada poodiumikohta Euroopa meistrivõistlustel,” teatas Miko Niinemäe. Tema sõnul plaanib Niinemäe-Valteri tiim Eesti sõitude kõrval läbida kaks-kolm Euroopa sarja võistlust ning võita vähemalt ühe Euroopa meistrivõistluste etapi juunioride arvestuses. Miko Niinemäe teeb 2016. aasta hooajal koostööd ennustusportaaliga OlyBet, kelle toetus aitab planeeritud sõidud realiseerida – vastav koostööleping sai sõlmitud eilsel briifingul. “Oleme alati valmis aitama noori sportlasi ja tulevikutalente, eriti siis, kui nad ei ole veel oma Olümposele jõudnud ent liiguvad sihikindlalt eesmärkide poole. Näeme Mikos suurt potentsiaali saada Eesti ja maailma spordi suurtäheks, nagu nägime seda ka näiteks Heiki Nabis siis, kui tema nime teadsid veel väga vähesed,” ütles OlyBeti kaubamärki opereeriva Olympic Casino Eesti ASi turundusjuht. Ka tänavu jõuab Eestisse Euroopa autoralli meistrivõistluste sari –  juuli keskel sõidetav auto24 Rally Estonia. See on ka ühtlasi Euroopa juuniorite meistrivõistluste etapp ning hea võimalus Eesti sõitjatele nii juuniorite kui ka üldarvestuses ennast Euroopa sarja tippudega võrrelda. Kodus sõidetava ralli eeliseks on kohalike olude tundmine ja seda on varasematel aastatel väga edukalt ära kasutatud,” ütles Eesti Autospordi Liidu peasekretär Margus Kiiver. Kiiveri sõnul kuuluvad Miko Niinemäe ja Martin Valter kindlasti Eesti noorte autosportlaste tippseltskonda. “Meil on hea meel näha, et meie sõitjad püüavad jalga ukse vahele saada ka rahvusvahelises konkurentsis. Eesti on üle maailma tuntud rallimaa ja hetkel on konkurents kodustel meistrivõistlustel väga tugev. Selleks, et suudaksime leida ja tuua noori lootustandvaid sõitjaid autospordi juurde, on meie head partnerid koostöös alaliiduga vedamas tugevaid noortesarju ja kutsume sellel aastal ellu veel ühe vahesarja, mis aitab noori rohkem autospordi juurde tuua,” lisas Kiiver. Kiiveri sõnul on Eestis korralik arv sõitjaid ning 2016. aasta hooajal näeb Eesti autoralli meistrivõistlustel keskmiselt 80-90 meeskonda iga ralli kohta, kus eestlaste osakaal on 70-80%. Kokku sõidetakse tänavu seitse etappi: lisaks talvel toimunud etapile Lätis ootavad sõitjaid rallid Harjumaal, Läänemaal, Võrumaal, Tallinnas, Tartus ja Saaremaal.

kolmapäev, 27. aprill 2016

FCA kutsub hooldusesse rea USA-s toodetud sõidukeid

Käiguvalits tekitab probleeme. Foto: FCA
FCA kutsub hooldusesse terve rea Chrysleri, Dodge ja Jeep'i kaubamärgi all toodetud sõidukeid, põhjuseks probleemid nende käiguvalitsaga. Väidetavalt ei suuda paljud omanikud autot parkides panna käiguvalitsat asendisse P (Park). See aga tähendab, et auto võib iseseisvalt veerema hakata, seda hoolimata omaniku arvamusest, et ta on auto õigesti seisma jätnud. Hoolduskutse alla läheb kokku 1,1 miljonit Chrysler 300-t ja Dodge Chargerit (2012-2014) ning  Jeep Grand Cherokee´d (2014-2015). FCA teatel on see probleem olnud vähemalt 41 vigastuse põhjuseks. Tänaseks on nende mudelite käiguvalitsa disaini muudetud, tagamaks täpsemat tagasisidet autojuhile.

BMW X1 perekonda lisandus Hiina turu jaoks mõeldud erimudel

BMW X1 L. Foto: BMW
Sarnaselt paljudele teistele autotootjatele, kes loovad Hiina turu jaoks pikendatud teljevahega sõidukeid, toob BMW Hiinas müügile pikemaks venitatud maasturi BMW X1. Nime BMW X1 L kandev maastur on 4,6 m pikk, 1,8 m lai ja 1,6 m kõrge ning pakub kuni 18 cm täiendavat jalaruumi.
Pagasiruumi suuruseks on sõltuvalt tagaistme asendist 465-675 liitrit, kokku pakitud tagaistme korral aga 1650 liitrit. Pikendatud kerega X1 pakutakse kohalikul turul kolmes versioonis: 3-silindrilise 136-hj mootoriga sDrive18Li, 4-silindrilise 192-hj mootoriga sDrive20Li/xDrive20Li, ning 231-hj neljasilindrilise mootoriga xDrive25Li. Kõik need variandid saavad endale 6-käigulise Steptronic käigukasti, kahele võimsamale saab lisatasu eest tellida ka 8-käigulise automaadi. Müügile jõuab BMX X1 L Hiinas lähikuudel.
BMW X1 L. Foto: BMW
BMW X1 L. Foto: BMW
BMW X1 L. Foto: BMW
BMW X1 L. Foto: BMW

Hiinlased saavad pikendatud kerega E-klassi 

Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Daimler esitles Pekingi autonäitusel spetsiaalselt Hiina turu jaoks pikendatud kerega versiooni E-klassi sedaanist.L-mudelit toodetakse vaid Hiina turu jaoks ja seda Daimleri ja BAICi ühisettevõtte Beijing Benz Automotive Co. (BBAC) poolt.Kohaliku turu jaoks on auto teljevahesse lisatud 14 cm, nüüd on selle pikkuseks 3,1 m. Auto kogupikkus ületab 5 m. Nii on Hiina E-klass oma teljevahelt suurem kui lühikese teljevahega S-klass, pikkuses on S-klass aga 5 cm ees. Daimleri insenerid ei piirdunud ainult katuse ja ukse pikendamisega, vaid C-piilarisse lisati väike kolmnurkaken, mis annab autole veidi Maybachi meenutava välimuse.Autos on kohti kokku viiele inimesele, kuid mugavalt saab ennast seal tunda neljakesi.
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler
Pikendatud kerega E-klass. Foto: Daimler

Carl Edwards tõusis NASCAR sarja liidriks

Carl Edwards tähistamas võitu saltoga auto katuselt. Foto: Richmond Raceway
Richmondis sõidetud NASCAR Sprint Cup sarja 9. etapi võitis Carl Edwards, kellele see oli teine järjestikune etapivõit.Enamuse võistlusest heitlesid liidrikoha pärast Joe Gibbs Racing tiimi sõitjad Carl Edwards ja Kyle Busch. Viimast ringi alustati Buschi juhtimisel, kuid Edwardsil õnnestus siiski tiimikaaslasest mööduda ja võistlus võita. Kolmandana ületas finišijoone Jimmie Johnson.Carl Edwards tõusis tänu esikohale ka sarja liidriks ning punktitabelis järgnevad talle Kevin Harvick, Jimmie Johnson ja Kyle Busch.

Mazda on tootnud miljon MX-5

Miljones Mazda MX-5. Foto: Mazda
Mazda teatas, et ettevõte on tootnud miljon rotsterit Mazda MX-5, see teeb konkreetsest mudelist maailmas enimmüüdud rotsteri. Esimene Mazda MX-5 lahkus konveierilt aprillis 1989, seega pea täpselt 27 aastat tagasi. Toodeti seda autot toona Mazda Ujina tehases Jaapanis. Teine MX-5 mudelipõlvkond jõudis müügile 1998, kolmas põlvkond aga 2005. aastal.Neljas Mazda MX-5 mudelipõlvkond on müügis alates eelmisest aastast. See auto on suutnud pälvida juba mitmeid tiitleid: World Car of the Year 2016, World Car Design Award 2016, Jaapanis Car of the Year Award 2015-2016 ja Inglismaal Car of the Year 2016. Juubeliautot näidatakse alates 3. maist mitmel pool üle maailma, Euroopas esitletakse seda 26. juunil Goodwoodi kiirusefestivalil.
Miljones Mazda MX-5. Foto: Mazda
Miljones Mazda MX-5. Foto: Mazda
Miljones Mazda MX-5. Foto: Mazda

teisipäev, 26. aprill 2016

Audi värskendas A6 ja A7 mudeliperekonda 

Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Uue mudeliaasta saabumise puhul värskendas Audi mõõdukalt kahte suguluses olevat mudeliperekonda: nendeks on A6 ja A7. Pisut on värskendatud mõlema sõiduki esi- ja tagaosa kujundust, samuti on pikendatud nende autode lisavarustuse loetelu. Näiteks on autodel pardal kontaktivaba nutiseadmete laadimissüsteem, samuti on tagaistmel viibijate jaoks ette nähtud kahe tahvelarvutiga meelelahutussüsteem. Väliselt tunneb teravam silm uuenenud Audid ära pisut muutunud radiaatorivõre järgi. Veel on uue kuju saanud auto tagaosas olev difuusor ning S-line varustustaseme korral saab radiaatorivõre musta äärise. Lisaks pakutakse kahte uut värvitooni: Matador Red ja Gotland Green, samuti uue kujundusega velgi ning täiendavat valikut interjööri materjale. Multimeediasüsteem MMI suudab edaspidi aga suhelda nii Apple Car Play kui ka Android Auto vahendusel. Tellimusi uuenenud Audidele võetakse vastu alates maist, edasimüüjateni peaksid autod jõudma juulis. Hindades suuri muudatusi ei tule.
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi
Audi A6 ja A7. Foto: Audi

VW Passat universaal vajab katusepaneeli kontrolli

Volkswagen Passat universaal. Foto: Volkswagen
Volkswagen kutsub erakorralisse hooldusesse 41 000 universaalkerega Volkswagen Passatit, põhjuseks probleemid auto klaaskatusega. Viga on neil autodel, mis on varustatud avaneva klaaskatusega ja millel on kaugjuhtimisega katuse sulgemise/avamise mugavusfunktsioon. Tootja teatel on selgunud, et auto elektroonika ei pruugi katust sulgedes aru saada, kui seal midagi vahel on, see aga võib kaasa tuua vigastusi inimesele, kes on katusest näiteks välja lükanud oma käe. Hoolduse käigus lülitatakse mugavusfunktsioon seniks välja, kuni on õnnestunud leida probleemile kestev lahendus. Veaga autod on pärit mudeliaastatest 2015 ja 2016, neist pooled on müüdud Saksamaal.

AMG plaanib keskmootoriga superautot

AMG logo. Foto: Daimler
AMG uurib praegu võimalusi keskmootoriga sportliku kupee tootmiseks, kirjutab Autocar. Tegu oleks seejuures hübriidjõuallikaga sõidukiga. Uue sõiduki tehnilistest lahendustest infot veel napib, kuid ajakiri spekuleerib, et see saab endale süsinikkiust paneelidega kaetud alumiiniumkere. Jõuallika keskseks komponendiks on V6, millele annab võimsuselisa täiendav elektrimootor. Seega oleks uus jõuallikas vähemalt ideeliselt väga sarnane F1 võidusõiduautodel kasutatud jõuallikaga. Uut autot plaanitakse pakkuda kaubamärgi Mercedes-AMG all iseseisva mudelina. Sama brändi alt müüakse praegu sportautot AMG GT. Meedia teatel ei saa uuest autost siiski konkurenti sellistele superstaaridele nagu Porsche 918 Spyder, McLaren P1 või Ferrari LaFerrari, pigem nähakse temas alternatiivi sellistele autodele nagu McLaren 650S või Ferrari 488. Mercedes-AMG uue sportliku sõiduki debüüt jääb siiski vähemalt 3-4 aasta kaugusele.

Uus Renault Koleos asub kliente püüdma

Renault Koleos. Foto: Renault
Renault esitles Pekingi autonäitusel uue põlvkonna Renault Koleosi. Uue linnamaasturi loomisel kasutati moodulveermikku CMF-C/D, sama veermiku baasil on loodud ka Nissan X-Trail. Päris identsete mõõtudega kaks autot siiski pole: nii on Koleos oma poolvennast 5 mm võrra suurema teljevahega (2,7 m), ka auto pikkus on 4 cm võrra suurem: 4,7 m. Laiust on kahel linnamaasturil võrdselt: 1,8 m. Suurim erinevus on aga pagasiruumi mahus: Koleose pagasiruum on kokku pakitud tagaistmete korral 105 liitrit suurem kui X-Trailil: 1690 liitrit. Väidetavalt on ka tagaistmel istujate jalaruum omas sõidukiteklassis Koleosel kõige suurem. Mootorite valikusse kuuluvad kaks bensiini- ja kaks diiselmootorit võimsusega 130-175 hj. Käigukaste on valikus kaks:6- käiguline manuaal ja variaatorkäigukast X-Tronic. Baasmudelina on Koleos esirattaveoline, kuid lisatasu eest saab hankida nelikveo. Tootma hakatakse uut Koleost Hiinas ja Lõuna-Koreas, viimati mainitud kohast peaksid pärinema ka Euroopas müügile jõudvad autod. Euroopas on Koleost põhjust müügisalongidest otsida 2017. aasta alguses.
Renault Koleos. Foto: Renault
Renault Koleos. Foto: Renault
Renault Koleos. Foto: Renault
Renault Koleos. Foto: Renault

Mazda mudelivalikusse lisandub kupeelik crossover CX-4

Mazda CX-4. Foto: Mazda
Mazda esitleb Pekingi autonäitusel uut crossoverit CX-4, tegu on meilgi tuntud crossoveri CX-5 kupeed meenutava katusejoonega teisendiga. Esialgu müüakse uut autot vaid Hiinas, kuid välistatud ei ole selle hilisem jõudmine Euroopa turule. CX-5 ja CX-4 suurim erinevus ongi kerekujus, tehniliselt on kaks autot identsed. Parema juhitavuse huvides on küll muudetud esi- ja tagavedrustuse geomeetriat. Pikkust on mudelil CX-4 4,6 m, laiust 1,8 m ning kõrgust 1,5 m. Teljevahe on autol 2,7 m. Võrreldes CX-5ga on uus auto 8 cm pikem ja 1 cm madalam. 1 cm võrra on väiksem kliirens: see on nüüd 20 cm. Pagasiruumi mahuks lubatakse 400 liitrit, kokku pakitud tagaistmete korral kasvab see 1228 liitrini. Jõuallikate valiku moodustavad kaks neljasilindrilist bensiinimootorit töömahuga 2 ja 2,5 liitrit. Neist esimese võimsus on 157 hj, teisel aga 191 hj. Väiksema mootori jaoks on ette nähtud 6-käiguline käsikäigukast või 6-käiguline automaat, võimsamale aga ainult automaatkäigukast. Crossoverile kohaselt on CX-5 varustatud nelikveosüsteemiga i-ACTIV AWD, auto pardal on ka kineetilise energia kogumissüsteem i-ELOOP.
Mazda CX-4. Foto: Mazda
Mazda CX-4. Foto: Mazda
Mazda CX-4. Foto: Mazda
Mazda CX-4. Foto: Mazda
Mazda CX-4. Foto: Mazda

esmaspäev, 25. aprill 2016

Brabus andis Smarti väikeautodele lisavõimsust

Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus vastas lõpuks nende inimeste soovidele, kes tahtsid, et nende väikeautode Smart fortwo või forfouri jõuallikas oleks veelgi võimsam. Nii on Brabuse tuunitud auto 898 cm3 jõuallika võimsus nüüd 109 hj ja maksimaalne pöördemoment 170 nm. Tavalise Smarti mootoriga võrreldes on tuunitud autol hobujõude viiendiku võrra rohkem. Nullist sajani kiirendab tuunitud Smart 9,5 sekundiga, auto maksimaalkiirus on 180 km/h. Lisaks võimsamale mootorile saavad Brabuse tuunitud autod endale ka efektse keredetailide komplekti ja baasmudelist suuremad veljed. Veidi paremad vokaalsed võimed on antud ka autode väljalaskesüsteemile, kiiremad ülekandearvud on saanud rool ning täpsemat käiguvahetust pakub 6-käiguline kahe siduriga automaatkäigukast. Müügile jõuavad Brabuse tuunitud Smartid juunis. Smart fortwo hinnaks koos tuuninguga on 19 710 €, forfour maksab aga 20 520 €.
Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus Smart. Foto: Daimler
Brabus Smart. Foto: Daimler