neljapäev, 30. aprill 2015

Probleem Boschi kütusepumbaga puudutab ka Audit ja Volkswagenit

Kütusepump. Foto: Bosch
Mõne nädala tagune teade selle kohta, et BMW ja Nissan kutsuvad vigaste Boschi kütusepumpade tõttu hooldusesse terve rea autosid, sai järje Volkswageni ja Audi näol. USA-st tulnud teate kohaselt on sama vea küüsis ka 2015.a Audi A3, Volkswagen Golf ja Golf GTI. USA-s on selliseid autosid kokku 6204. Vea põhjus on lihtne: 1 nikeldatud detail kütusepumba sees võib kaotada oma pinnakatte, selle tulemusena võib kütusepump ootamatult seiskuda. Mitteametlikel andmetel on sama vea küüsis veel teistegi autotootjate sõidukeid. Asja teeb keerukamaks fakt, et vigaste pumpade vahetamiseks pole piisavas koguses korralikke asendusdetaile. Praegu pole veel teada, kas Volkswageni ja Audi toodang Euroopas vaevleb sama probleemi käes.

Algas uuenenud Volkswagen Sharani eelmüük

Volkswagen Sharan. Foto: Volkswagen
Volkswagen alustas Euroopas uuenenud VW Sharani eelmüüki, 1.kliendid saavad oma autod kätte augustis. Eestis pakutakse autot 3 varustustasemes: Trendline, Comfortline ja Highline. Kõige soodsamaks Sharani versiooniks on meil 150-hj Sharan 1,4 TSI Trendline, selle auto baashinnaks on 29 245 €. Trendline-s pakutakse Sharani bensiinimootori ja 2 diiselmootoriga (115 ja 150 hj). Kõik need jõuallikad on varustatud 6-käigulise käsikäigukastiga. Kõige soodsam Sharan Comfortline on baasversioonina saadaval samuti 150-hj 1,4 bensiinimootoriga (32 630 €), diiselmootorite valik piirdub aga vaid 2,0 150-hj jõuallikaga. Erinevalt mudelist Trendline on Comfortline'i puhul diiselmootorit võimalik saada kas nelikveo või siis 6-käigulise 2 siduriga automaatkäigukastiga. Highline-i kõige soodsam variant on varustatud aga 2,0 220-hj bensiinimootoriga, see auto maksab minimaalselt 38 448 €. 2-liitriste diiselmootorite valikust on 1 150-hj, 2. aga 184-hj.
"Minu arust on see parim mahtuniversaal."

Kääbusautode maailm

Ameerikas tegutseb omanäoline kääbusautode muuseum, mille loojaks ja hoidjaks on kääbusautode ehitaja Ernie Adams. Oma esimese väikeauto ehitas ta juba 1965 ja seda üheksast vanast külmikust. Tänaseks on ta leidnud kutsumuse klassikaliste autode väikesemõõduliste koopiate ehitamise näol. Sõidukõlbulike kääbusautode eest on talle pakutud müstilisi summasid: näiteks ühe auto eest oli ostja valmis pakkuma 450 000 $.

 

 

"Beebiautod."

Järgmine hooaeg algab alles aprillis

Austraalia GP, Melbourne. Foto: WilliamsF1
Austraalia GP korraldajad teatasid, et 2016 avaetapp Melbourne’is toimub alles 3. aprillil. Juba 1988 alates on F1 hooaeg alanud märtsi keskpaigas, kuid järgmisel aastal nihutatakse hooaja algus mõne nädala võrra edasi. Otsuse taga on ilmselt F1 sarja kommertsõiguste omaniku, Formula One Managamenti soov hooaja 1.etappe tihedamalt kokku lükata. Kuulduste kohaselt peaks Austraalia etapist vaid nädal hiljem toimuma Hiina GP. Hetkel pole rohkem järgmise aasta kalendri kohta mingeid andmeid avaldatud, mitte isegi seda, kui palju etappe kavas on korraldada.
"Iga traditsioon lõpeb ükskord..."

Nürburgringi testidel oli kiireim Jose Maria Lopez

Jose Maria Lopez Nürburgringi testisõidul. Foto: FIA WTCC
Tänavu toimub esmakordselt WTCC etapp kuulsal Nürburgringi Nordschleifel ja enne 16. mail toimuvat võistlust toimus rajaga tutvumiseks testisõit. 25,278 km pikkuse, enam kui 170 kurviga rajaga käisid tutvumas kõik MM-sarjas osalevad võistkonnad ja sõitjad ning kiireima ringiaja sõitis välja valitsev maailmameister Jose Maria Lopez. Argentiinlane oli koguni 2,5 s võrra kiirem lähimast rivaalist, tiimikaaslasest Sebastien Loebist. 3.aja sõitis välja samuti Citroeni Ma Qing Hua ja 4. oli Honda Gabriele Tarquini. 4-kordne maailmameister Yvan Muller oli 5. ja tema ringiaeg oli koguni 5,6 s aeglasem kui Lopezil.
"Ma loodan, et Loeb võidab vähemalt ühe sõidu."

Koduses autospordis tihe nädalavahetus

BMW 325 autod auto24ringil. Foto: Rein Luik
Eeloleval nädalavahetusel antakse start nii Eesti autoringraja kui ka kiirendusvõistluste meistrisarjadele ja lisaks kihutatakse Saaremaal rallisprinti. Ringraja Eesti meistrivõistluste avaetapp toimub loomulikult Audru vallas asuval auto24ringil. Laupäeval, 2. mail toimuvad kõikidele osalevatele klassidele vabatreeningud ja pühapäeval, 3. mail toimuvad ennelõunasel ajal kvalifikatsioonid ja pärastlõunal igas klassis kaks võistlussõitu. Põnevaid heitlusi on kindlasti oodata nii vormelitel kui ka BMW 325 klassis. Eesti ja Läti meistrisarjade avaetapp kiirendussõidus toimub 2.-3. mail Kiltsi vanal lennuväljal Haapsalus. Lisaks eestlastele ja lätlastele on starti oodata ka Leedu kiirendussõitjaid. Rallisprindis tänavu meistrivõistlusi ei toimu, sest piisavale arvule etappidele ei leidunud korraldajaid. Aga see ei tähenda, et traditsioonilisi ja populaarseid võistlusi üldse ei korraldataks. Nii toimubki reedel, 1. mail rallisprindi võistlus Saaremaal, kuhu hetkel on registreerunud juba ligi 40 võistlejat. Kõigi nädalavahetusel toimuvate autospordiürituste kohta on informatsioon Eesti Autospordi Liidu kodulehel www.autosport.ee
"Soovitan vähemalt ühte neist vaatama minna..."

Prantsuse muskelauto

Facel oli üks neist autotootjatest, kes avastas, et müügiedu tagab euroopaliku disaini ja USA päritolu jõuallika sidumine.Tulemuseks oli rida elegantseid ja luksuslikke sõidukeid, mis tõid ettevõttele väärika klientuuri. Viimaste hulka kuulusid mitmed kuulsad, rikkad ja ilusad, teiste seas Albert Camus, Ava Gardner, Tony Curtis, Ringo Starr, and Stirling Moss. Tänase Petrolicious'i video keskseks kangelaseks on Facel Vega Facel II, mis kuulub hollandlasest autorestauraatorile Jasper Beukenkampile.

 

 

"Mulle ei meeldi need tuled, aga muidu on see väga ilus."

Škoda praktikandid ehitasid Fabiast pikapi

Škoda FUNstar. Foto: Škoda
Škoda esitles Fabia baasil loodud kastiautot, mille ehitasid ettevõtte akadeemias õppivad praktikandid. Auto esimene avalik etteaste on mais Wörthersee tuuningunäitusel. Töö projekti kallal algas juba 2014 septembris, toona valiti 84 projekti seast välja 1, mis sai nimeks FUNstar. Tavalise Fabia kerelt eemaldati tagumine katuseosa, tugevdati B-piilarit, lisati ventilatsiooniavad kapotti, paigaldati roheliste valgusdioodidega põhjavalgustus, 1400-w audiosüsteem ja Škoda Octavia RS-i 18" veljed. Algselt plaaniti auto jõuallikaks 1,8 TSI bensiinimootorit, kuid see ei mahtunud mootoriruumi. Selle asemel sattus kapoti alla 122-hj 1,2 bensiinimootor, mis töötab koos 7-käigulise 2 siduriga automaatkäigukastiga. Seeriatootmisse uhke sõiduk kahjuks ei jõua.
"Lahe, aga natuke veider."

3 a pärast on automaatsed hädakõne süsteemid kohustuslikud

eCall. Foto: European Comission
2018 aprillist peavad kõik uued sõiduautod ja kerged tarbesõidukid olema juba tehasest varustatud automaatse hädakõne süsteemiga eCall. Sellise suunise võttis vastu Euroopa Parlament. eCall on lahendus, mis annab võimaliku avarii korral selle kohta info automaatselt päästeteenistusele, lühendades nii avariipaika jõudmise aega. Info edastamine toimub siis, kui rakendunud on auto turvapadjad. Päästeteenistusele minevas sõnumis on kirjas avariipaiga täpsed koordinaadid, kütuse liik, sõiduki tüüp ja avarii koha koordinaadid. Süsteemi lisamine peaks uute autode hinda tõstma umbes 100 euro võrra. Samas vajavad ka päästeteenistuste sidesüsteemid eCall'i rakendamise jaoks täiendavaid investeeringuid. Teadlaste hinnangul võiks eCall vähendada päästeametnike sündmuskohale jõudmise aega maapiirkondades kuni poole võrra. Kiirem reageerimine peaks aitama vähendada ka liiklusõnnetustes hukkunute arvu 10 % võrra, sest päästa loodetakse vähemalt 2500 inimese elu. Projekti vastased aga viitavad sellele, et eCall annab jõustruktuuridele veel ühe täiendava võimaluse inimeste seadusevastaseks jälitamiseks. Esialgu on eCall kohustuslik vaid sõiduautodele ja kergetele tarbesõidukitele, kuid 3-a testiperioodi järel otsustakse, kas see peaks rakenduma ka veoautodele ja bussidele.

Alfa Romeo 4C Spider on 10 000 € kallim kui kupee

Alfa Romeo 4C Spider. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo avalikustas 4C Spideri hinnad ning selgub, et see versioon on 10 000 € kallim kui kupee.
Minimaalselt tuleb Saksamaal Spideri eest tasuda 72 000 €. Esialgu jõuab Spider müügile pehme katusega variandis, aasta 2.pooles jõuab valikusse ka koorikkatus. Spideri jõuallikaks on 1,8 turbomootor, millel võimsust 240 hj. 0-100 km/h kiirendab auto 4,5 s-ga, maksimaalkiiruseks lubatakse 258 km/h. Keskmine kütusekulu on 6,9 l/100 km/h, CO2 pääst 161 g/km. Konkurentidega võrreldes on Alfa märgatavalt kallim: 230-hj mootoriga Audi TT maksab 37 900 €, 245-hj mootoriga BMW Z4 vähemalt 44 250 €.
"Kallim, aga palju-palju ilusam. Audi ja BMW pole koledad, aga see..."

Hiinlased ostsid De Tomaso

De Tomaso DeAuville. Foto: Newspress
Hiina investorid ostsid veidi rohkem kui 1 000 000 € eest ära kõik De Tomasoga seotud õigused, kirjutab auto motor und sport. Tegu on 2.korraga viimase 2 kuu jooksul, kui De Tomaso varasid ja kaubamärke müüakse. Märtsis korraldatud oksjoni võitja oli L3 Holding. Nemad pakkusid ettevõtte eest 2 000 000 €. Too firma ei saanud aga raha kokku ja De Tomaso uue omaniku leidmiseks tuli korraldada uus oksjon. Selle võitis Idel Team Venture. Nende plaaniks on toota De Tomasosid Hiinas.
Mis saab aga ettevõtte peakorterist ning u 900 töötajast, pole praegu teada. Tõenäoliselt saab De Tomaso tegevus Itaalias lähiajal läbi.
"Varsti ostab see Hiina kõik ära!!!!"

Võimalik vaid Saratovis

Venemaal Saratovis jäi kohaliku ajakirjaniku kaamera vaatevälja teetööline, kes enne tööpostile saabumist oli veidi julgust tarbinud.
Ennast filmivat ajakirjanikku märgates muutus mees aga nii julgeks, et asus ajakirjanikku suisa taga ajama. Kogu intsident on näha allpool olevas videos.








"Ajab naerma küll!"

Nissan kutsub hooldusesse 22 639 Micrat

Nissan Micra. Foto: Nissan
Nissan teatas, et kutsub üle maailma hooldusesse 22 639 Nissan Micrat. Hoolduskutse põhjuseks on viga jõuallika juhtprogrammis, selle tagajärjel võivad mootori pöörded hakata iseseisvalt tõusma, tuues endaga kaasa ootamatu kiirenduse. Viga eksisteerib vaid 1,2 DIG-S bensiinimootoriga autodel, mis on toodetud 25. oktoobrist 2010 27. veebruarini 2015. Hoolduse käigus vahetatakse välja mootori juhtaju tarkvara, aega võtab see u 30 min.
"Kuidas neid nii vähe müüdud on!?"

Kõige ebatavalisem ralliauto 

Alberto Miera kasutas 3 a vältel autorallidel osalemiseks väga ebatavalist sõidukit: Citroen Dyane 6 Rally. Video näitab, kui raske ja lõbus üheaegselt oli sellise "relva" taltsutamine. Tähtis pole mitte võit, vaid osavõtt!






"Sellis autoga sõitmine tundub küll lõbus, aga on tegelikult ohtlik."

 

 

 

Poola pank muutis BMW i3 liikuvaks pangaautomaadiks

BMW pangaautomaat. Foto: Idea Bank
Poola pank otsustas teha midagi ebatavalist: muutis BMW elektriauto i3 liikuvaks pangaautomaadiks.
Idee autoriks oli Idea Bank, kelle tellimusel muudeti pangaautomaatideks 4 Bmw i3-e. Nende kaudu saab teha sissemakseid kontole kui ka võtta arvelt raha välja. Eelkõige teenidab auto väikeettevõtjaid. Selleks, et pangaautomaat kohale tuleks, on vaja kasutada panga poolt pakutavat IdeaBank Money Collection äppi. 1. selline auto juba liigub Varssavi tänavatel. Kui lahendus osutub töötavaks, võib see leida kasutamist ka teistes Poola linnades.
"Hea mõte!"

Rhys Millen stardib Pikes Peak'i mäkketõusul Läti elektriautoga

eO PP03. Foto: Drive eO
Rhys Millen astub erakordse sammu: ta läheb Pikes Peak'i mäkketõusu starti Lätis valmistatud eO PP03-ga. Auto ehitajaks on eO. Sõidukil on 6 elektrimootorit, mille koguvõimsus ulatub 1367 hj-ni. Piisava koguse "kütuse" eest hoolitseb 50-kw/h akupakk. Jõuallikate kontrollerid on loodud Lätis. Millen loodab uue elektriautoga võtta 1.koha elektriautode arvestuses ning viia nende rajarekordi alla 9 min piiri. Praegu pannakse elektriautot Lätis kokku, 1.testisõidud peaks see tegema mais.
"Näeb välja nagu WEC-i auto. Ilus."

Samm lähemale ideaalsele

XCAR viib meid kohtingule McLaren 650S-ga, mis on astunud ideaalse sportauto kuvandile erakordselt lähedale. Brittidel on õnnestunud omavahel siduda erakordne jõuallikas, suurepärased sõiduomadused ja elegantne disain: kõik eduka sportauto jaoks vajalikud elemendid.

 

 

 

 

"Väga hea ja ilus auto."

Škoda on tootnud 750 000 Superbi

750 000 sõiduauto Škoda Superb. Foto: Škoda
Škoda teatas, et on tootnud juba 750 000 Škoda Superbi. Ettevõte toodab Superbi moodsaid mudeleid alates 2001, juunis alustatakse 3.põlvkonna müügiga. Superb on Škoda jaoks ajaloolise taustaga nimi, sest sellist nime kandvat autot toodeti ka 1934-1949. Nime algmaterjaliks oli ladinakeelne sõna "superbus".
"Päris palju, keskmiselt 53 571 autot aastas."

Lotus kinnitas oma 1.crossoveri saabumist

Lotus APX. Foto: Lotus
Lotus tegeleb praegu ettevõtte ajaloo esimese crossoveri arendustöödega, kinnitas Lotuse boss. Väidetavalt on tegu revolutsioonilise 5-ukselise crossoveriga. Bossi kinnitusel on uus crossover tõeline Lotus ja esimene kerge SUV maailmas. Oma reaalse debüüdi peaks uus Lotus tegema 2019 ning sellest loodetakse ettevõtte kõige edukamat sõidukit. Auto nimi algab Lotusele kohaselt E-ga ning seda saab kindlasti osta ka nelikveolisena. Arvestades Lotuse kogemust hea juhitavusega autode tootmisel, ei tohiks erandiks olla ka uus sõiduk. Oma mõõtudelt võiks uus Lotus olla samas klassis selliste bestselleritega nagu Porsche Macan ja Audi Q5. Samas on Lotuse crossover u 200 kg kergem kui konkurendid. Jõuallikate valikusse on esialgu plaanitud kompressorlaadimisega 1,8 4-silindriline jõuallikas ja 3,5 V6. Lotus on korra juba crossoveri teemaga flirtinud, 2006 näidati ideeautot Lotus APX (pildil). See masin aga tootmisse ei pääsenud.
"Minu arust on see ideeauto nii kole!"

Ralli EMV etapp Eesti Suvi jääb ära

Timmu Kõrge. Foto: Rein Luik
Algselt kalendris olnud ja 19.-20. juunil toimuma pidanud ralli EMV 4.etapp, Eestimaa Suvi, jääb ära. Põhjuseks on korraldaja puudumine. Asendusetappi ei toimu ja Eesti autoralli meistrivõistlused toimuvad 6-etapilisena, millest lähevad arvesse kõik.
"Kahju, et see ära jääb..."

1. maist jõustub 90 Liiklusseaduse muudatust 

Uus kord luba kuulutada kehtetuks ülevaataja atesteerimistunnistuse. Foto: ADAC
1. mail jõustub kokku ligi 90 Liiklusseaduse muudatust, mis puudutavad laste ohutust, ühissõidukiraja kasutamist, liikluses kasutatavaid dokumente, juhi tervisenõudeid, tehnoülevaatajaid ning sõidumeerikutega seonduvat.
Muudatustest olulisemad on järgmistes valdkondades:
Laste ohutusega seonduv:
Jõustuva liiklusseaduse muudatusega ei tohi enam alla kolme aastast last sõidutada nii sõiduauto kui veoauto istmel, millel puudub turvavöö. Kui sõiduauto esiistmel, millel puudub turvavöö, ei tohi sõidutada mitte üheski vanuses lapsi, siis veoauto esiistmel, millel puudub turvavöö, tohib sõidutada last üksnes juhul, kui laps on vanem kui kolm aastat ning pikem kui 150cm.
Juhtimisõigusega seonduv:
Juhiloa kaotuse, hävimise või varguse korral ei pea uue juhiloa taotlemiseks enam ajutist juhiluba vormistama, vaid juhtimisõiguse olemasolu tõendatakse liiklusregistri andmete alusel. Vastav õigus kehtib üksnes Eestis liigeldes ning isikul peab kaasas olema isikut tõendav dokument. Eelpool mainitud põhimõtted kehtivad ka esmase juhiloa ning juhiloa vormistamise puhul. Lisaks loobutakse rahvusvahelise juhiloa nõudest, kui juhiloale on tehtud kanded kas ainult ladina trüki- või kirjutuskirjas ning juhiloale on kantud sõidukite kategooriate tähised koos kirjeldustega, mis juhtimisõigus isikul on. Rahvusvahelise juhiloa puhul, mis ei vasta ülalpool mainitud nõuetele, lubatakse kasutada ka notariaalselt kinnitatud tõlget. Muudatusega võimaldatakse sõidukit juhtida näiteks olukorras, kui isik on unustanud oma kodukohariigis rahvusvahelist juhiluba taotleda. 
Juhi tervisenõuded:
Kõik veoauto- ja bussijuhid peavad läbima tervisekontrolli iga viie aasta järel sõltumata vanusest ehk veoauto- ja bussijuhi tervisekontrolli läbimise perioodsus on samaväärne juhiloa kehtivusega. Kuna veoauto ja buss on olemuslikult kõrgema ohu allikas, on oluline, et veoauto- ja bussijuhi tervis vastaks pidevalt kehtestatud nõuetele.
Registreerimistunnistusega seonduv:
Isik, kes pole kantud sõiduki omanikuna, vastutava kasutajana või kasutajana liiklusregistrisse, võib Eestis registreeritud sõidukiga liikluses osaleda ka kandes kaasas registreerimistunnistuse koopiat. Muudatuse eesmärgiks on vähendada võimalikke pettusi, kus andes sõiduki kasutamisel originaal registreerimistunnistuse ja autovõtmed kolmandale isikule, müüb viimane sõiduki edasi heausksele ostjale või registreerib sõiduki kellegi teise nimele.
Ühissõidukirajaga seonduv:
Teeomanik võib liiklusmärkidega lubada ühissõidukirajale lisaks jalgrattale ka eritalituse sõidukeid ja elektrisõidukeid. Muudatuse eesmärgiks on populariseerida elektrisõidukite kasutamist ning kiirendada väljakutselt tagasi sõitva eritalituse sõiduki jõudmist päästeasutusse, et olla valmis uute väljakutsete teenindamiseks.
Tehnoülevaatajatega seonduv:
Kuna tehnoülevaatajad täidavad riigiga sõlmitud halduslepingu alusel riiklikku ülesannet ehk kontrollivad sõidukite vastavust kehtestatud nõuetele on oluline, et tehnoülevaatajad oleksid usaldusväärsed. Seetõttu näeb uus jõustuv muudatus ette ka tehnoülevaatajatele töötamise piirangud tahtlikult sooritatud kuriteo puhul. Lisaks võib nüüdsest Maanteeamet atesteerimistunnistuse kehtetuks tunnistada kuni selle kehtivusaja lõpuni ning mitte väljastada uut atesteerimistunnistust kuni kolme aasta jooksul tunnistuse kehtetuks tunnistamisest. Kui atesteerimistunnistus peatati vähemaks kui üks aasta, võib Maanteeamet tunnistuse omajalt nõuda uuesti eksamite sooritamist, kuid läbima ei pea uuesti väljaõpet ega praktikat. 
Sõidumeerikuga seonduv:
Ühissõidukid, mida kasutatakse alla 50 kilomeetristel bussiliinidel ning, mis on esmaregistreeritud peale 2006. aasta 1. maid, tuleb alates 2020. aastast varustada juhi tööaega salvestava seadmega (sõidumeerikuga). Nõuet ei rakendata linnaliinibussidele. Seni kehtinud töögraafiku põhine tööaja arvestus ei võimalda piisavalt usaldusväärselt veenduda, et roolis olev bussijuht on saanud nõuetekohaselt puhata.

Uus Ford Galaxy on saadaval ka nelikveolisena

Ford Galaxy. Foto: Ford
Uus, 3.mudelipõlvkonna Ford Galaxy on peagi saadaval ka intelligentse nelikveosüsteemiga iAWD. Süsteem jälgib iga 0,02 s tagant, kui hea on iga ratta haakuvus teepinnaga ning muudab vastavalt vajadusele 0,1 s tagant konkreetsete ratasteni jõudvat veojõudu. See võimaldab tagada Galaxy juhile kindluse, et auto käitumine on ettearvatav ka keerukates teeoludes. Tavaoludes on Galaxy küll esiveoline, vajadusel lisanduvad elektroonika käsu peale vedavad tagarattad. Selline lahendus võimaldab võrreldes klassikalise nelikveoga hoida madalamal keskmist kütusekulu. Nelikvedu saab tellida vaid 2 diiselmootori lisana: nendeks on 2,0 TDCi diiselmootorid võimsusega 150 ja 180 hj. 1.mootor on varustatud 6-käigulise käsikäigukasti, 2. aga PowerShift automaatkäigukastiga. Hinnaks on nendel sõidukitel vastavalt 37 360 ja 40 860 €.
"Tore lisa, aga ilma selletagi on see auto üsna kallis."

esmaspäev, 27. aprill 2015

Kris Meeke’ile karjääri 1.etapivõit

Kris Meeke. Foto: Citroen
Argentina ralli võitis Kris Meeke, kellele see oli karjääri esimeseks etapivõiduks MM-sarjas. Citroeni Kris Meeke ütles viimase kiiruskatse finišis, et pühendab selle võidu Colin McRae’le. Citroenile kindlustas kaksikvõidu Mads Östberg. Kuni eelviimase kiiruskatseni 3.kohta hoidnud Jari-Matti Latvala katkestas mootoririkke tõttu ja nii tõusis 3.kohale Fordi Elfyn Evans. Viimasel kiiruskatsel katkestasid avarii tõttu 4.kohal sõitnud Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen. Seega ei lõpetanud esikümnes ühtegi Volkswagenit. Võistluse viimaselt kiiruskatselt ehk nn punktikatselt noppisid lisapunkte Sebastien Ogier, Dani Sordo ja Mads Östberg. Ott Tänak lõpetas võistluse 11. kohal. WRC2 arvestuses oli parim Abdulaziz Al-Kuwari.

Argentina ralli tulemused:
1. Kris Meeke, Citroen 3:41.44,9
2. Mads Östberg, Citroen +18,1
3. Elfyn Evans, Ford +3.27,4
4. Martin Prokop, Ford +6.26,0
5. Dani Sordo, Hyundai +10.46,7
6. Khalid Al-Qassimi, Citroen +11.19,9
7. Abdulaziz Al-Kuwari, Ford +16.02,6
8. Diego Dominguez,  Ford  +18.48,8
9. Gustavo Saba, Škoda +21.20,6
10. Federico Villagra, Ford +25.19,6

MM-sarja punktiseis 4. etapi järel:
1.Sebastien Ogier 84 p
2.Mads Östberg 51 p
3.Andreas Mikkelsen 47 p
4.Elfyn Evans  41 p
5.Kris Meeke  35 p
6.Thierry Neuville 35 p
7.Dani Sordo  30 p
8.Martin Prokop 26 p
9.Jari-Matti Latvala 19 p
10.Ott Tänak  12 p
"Ma lootsin, et Ogier võidab ja Tänak saab 2.koha. Aga tore, et Citroen ka võita sai."

Indycaris üllatusvõit Josef Newgardenile

Josef Newgarden. Foto: Chris Owens/Indycar
Indycari 4.etapi Barber Motorsport Parki ringrajal võitis Josef Newgarden, kellele see oli karjääri 1.etapivõiduks selles sarjas. 5.kohalt startinud Newgarden tõusis hea stardiga 3. ja hiljem möödus nii Helio Castronevesist kui ka Scott Dixonist tänu õnnestunud boksipeatustele. Viimastel ringidel tõusis Newgardenile tihedalt kannule Graham Rahal, kuid tal õnnestus kaasmaalane siiski seljataha jätta. 3. ületas finišijoone Scott Dixon. Kuni viimase ringini püsis 4. Castroneves, aga brasiillasel lõppes viimasel ringil kütus ja ta pidi lõpuks leppima 15. kohaga. Temast vaid koha võrra eespool finišeeris sarja liidrina jätkav Juan Pablo Montoya, kellel on 136 p. Castroneves püsib 2.kohal 133 p-ga, 3. on Dixon 123 p-ga ja tänu etapivõidule tõusis 4. Newgarden, kellel on 119 p.
"Ma lootsin, et Dixon võidab." 

Tulekul on Dacia Sandero R.S.

Sandero R.S. Foto: Renault
Renault avaldas lühikese videoklipi, mis vihjab Dacia Sandero R.S.-i peatsele saabumisele. Tegu on Dacia mudelivaliku 1. sportliku suunitlusega sõidukiga. Videost on näha, et uus auto saab endale Continentali rehvid ja sobivad valuveljed ning tavalise Sanderoga võrreldes paremat aerodünaamikat pakkuva esistange. Sandero R.S.-i jõuallika kohta info praegu puudub, kuulujuttude tasemel räägitakse 1,2 turbomootorist, millel võimsust 120-150 hj. Koos võimsama jõuallikaga tulevad ka paremad pidurid, madaldatud vedrustus ja sportlikum interjöör.


"Väga "sportlik"."

Fast & Furiuous 8 tuleb 2 a pärast

Fast & Furoius 8 saabub kahe aasta pärast. Kaader: Youtube
Fast & Furious 7 pole veel kinolinadelt kadunud, kui juba on teada filmisarja 8.osa esilinastuse kuupäev: 14. aprill 2017. Uudis edastas CinemaConi raames Vin Diesel. Dieseli kinnitusel sünnib sellest ajaloo parim film. Praegu kinodes olev Fast & Furious 7 toob aga tootjatele kokku suuri rahamägesid, sest kinodes on selle pealt teenitud juba 1 320 000 000 $. Nii on film number 7 sarja kõigi aegade kõige edukam osa. Ühtlasi on tegu selle aasta kõige edukama filmiga ning filmiajaloo edukuselt 5.linateosega. Filmi eelarve oli aga "kõigest" 190 000 000 $, seega on teenitud üle 1 000 000 000 $ kasumit.
"ma lähem seda uut kindlasti vaatama. 7.osa vaatamas juba käisin."

Davis Divan

USA pisikesed autotootjad on rohkem kui sajandi vältel suutnud toota hulga kummalisi sõidukeid, 1 nende seast on 2.maailmasõja järel loodud 3-rattaline Davis Divan. Omanimelisi sõidukeid plaanis valmistada Gary Davis, kuid lõpuks toodeti neid alla 20 eksemplari. 1 neist on säilinud tänaseni Peterseni automuuseumi varudes, seda sõidukit tutvustab muuseumi kuraator Leslie Kendall.






"Päris lahe!"

Kurt Busch võitis NASCARi etapi Richmondis

Kurt Busch. Foto: NASCAR/Jared C.Tilton/Getty Images
2004 NASCARi meister Kurt Busch, kes hooaja algul oli sunnitud 3 etappi vahele jätma, võitis NASCAR Sprint Cupi 9. etapi Richmondis. Kurt Buschile algas tänavune hooaeg alles 4.etapist, sest koduvägivallas süüdi mõistetud tingimisi karistada saanud sõitjale määrati sarja korraldajate poolt 3-etapiline võistluskeeld. 3.stardikohalt Richmondis alustanud Kurt Busch tõusis liidriks kui sõidetud oli u veerand distantsist. 2 kolmandiku distantsi järel möödus korraks temast Jamie McMurray, kuid peagi tõusis Busch taas liidriks ja jätkas sel kohal kuni finišilipu langemiseni. 2. lõpetas sarja punktiliider Kevin Harvick ja 3. Jimmie Johnson.
"Noh, Johnson enam ei valitsegi... Aga ta on ikkagi minu lemmik."

Land Rover Discovery Sport saab sügisel uue diiselmootori

Land Rover Discovery Sport. Foto: Jaguar Land Rover
Land Rover Discovery Sport jõuab alates septembrist müügisalongidesse mootorite perekonda Ingenium kuuluva uue 2,0 diiselmootoriga. Sõltuvalt kliendi soovist võib mootori võimsus olla kas 150 või 180 hj. Uued mootorid asendavad praegu kasutusel olevaid jõuallikaid. 150-hj mootor jõuab müügile vaid paaris 6-käigulise käsikäigukastiga, lisaks saab teda osta vaid 5-kohalises versioonis. 180-hj Discovery jõuab tootevalikusse aga 6-käigulise manuaali või 9-käigulise automaatkäigu-kastiga. Milliseks kujunevad maasturi hinnad Eestis uute jõuallikatega, selgub lähiajal.
"Ma pakun, et umbes 50 000 €..."

Mercedes-Benz G500 saab uue südame

Mercedes-Benz G-wagen. Foto: Daimler
Mercedes-Benz G500 ootab käesoleva aasta 2.pooles ees südameoperatsioon: senine 5,5 vabalthingav V8 annab ruumi 4,0 2 turboga jõuallikale. Seda kinnitas Daimleri asepresident. Sama jõuallikat kasutas ka Genfi autonäitusel tutvustatud ideeauto G500 4x4² Concept. Kui võimsaks uus mootor G-wageni jaoks timmitakse, pole hetkel teada, eelinfo korras räägitakse u 430 hj-st. Asepresident vihjas ka sellele, et ideeauto G500 4x4² läheb seeriatootmisse, kuna nõudlus sellise erilise auto järele on täiesti olemas. G-wagenit ootavad lähiaastale ees veel teisedki suured muutused, nii peaks 2016 müügile jõudma legendaarse maasturi väga põhjalikult värskendatud variant.
"Kuna see auto kaalub nii palju, veab see isegi nii võimsa mootoriga ainult 200 km/h välja."

Chevrolet Corvette teeb kollektsionäärid rõõmsaks

Chevrolet Corvette Z06 C7.R Edition. Foto: Chevrolet
Chevrolet teatas, et toob käesoleva aasta teises pooles müügile vaid 500 eksemplaris valmiva erimudeli Corvette Z06 C7.R Edition. Vähemalt teoreetiliselt (eelkõige värvivalikult ja kleebiste asetuselt) on erimudeli loomisel olnud eeskujuks võidusõiduauto Corvette C7.R, seeriamudelit hakatakse pakkuma nii kupee kui ka kabrioletina. Autode standardvarustusse kuulub Z07 Performance Package, mis toob endaga kaasa Brembo keraamilised pidurid, Michelin PS Cup 2 rehvid ja erilise järjestusega VIN-koodi (algab koodist VIN700001). Lisaks saab valida kahe kerevärvi vahel: Corvette Racing Yellow või must, seda koos C7.R Edition kleebiste paketiga. Kollaseks värvitakse ka Corvette pidurisadulad, veljed on mustad kollase triibuga Corvette Racing logoga keskkapslitega. Auto jõuallikaks on 650-hj LT4 kompressormootor, standardvarustusse kuuluvad ka Magnetic Ride Control, Performance Traction Management ja elektroonilise juhtimisega diferentsiaal. Nobeda Corvette hinda pole veel avalikustatud.
"See on väga ilus auto."

Mercedes-Benz ehitas ülipika liinibussi

Mercedes-Benz CapaCity L. Foto: Daimler
Gigabussid on tulekul: Mercedes-Benz esitles 21 m pikka ja 190 reisijat mahutavat liinibussi Mercedes-Benz CapaCity L. 1.uued bussid alustavad tööd veel sellel aastal Hamburgis, kus need asendavad tavalisi 70-kohalisi liinibusse. Hannoveri jaoks mõeldud bussid mahutavad 165 inimest, selles on 43 iste- ja 122 seisukohta. Uuel bussil on 4 silda, neist vedav on 3.sild ning pööravad1.  ja 4. Tegu on nn madalpõhjalise bussiga, mille puhul on bussi põrand reisijate sisenemise hõlbustamiseks tehtud võimalikult lihtsaks. Soovi korral on uut bussi võimalik tellida ka 5-ukselises versioonis. CapaCity L jõuallikaks on diiselmootor, mille keskmine kütusekulu on vähem kui 0,5 l/reisija/100 km. Selle näiduga peaks CapaCity L olema ökonoomsem kui konkurendid.
"Sellised võiks Tallinna tulla. Siin on alati kõik bussid täis."

Kõige oodatum Mercedes 

Henry Catchpole Evost tutvustab meile selle aasta kõige oodatumat Mercedest, Mercedes-AMG GT S-i. Kas uus kupee on tõesti parem kui eelkäija, SLS AMG?











"On küll parem."

pühapäev, 26. aprill 2015

Ralf Aron saavutas pühapäevastel sõitudel 3. ja 4. koha

Ralf Aron (nr.99) Oscherslebenis. Foto: ADAC
Oscherslebenis sõideti pühapäeval Saksa vormel-4 sarja avaetapil veel 2 võistlussõitu ja Ralf Aron saavutas nendel 3. ja 4. koha. 2.sõidule startis Ralf Aron 4.stardikohalt ja tõusis kiiresti 3., kuid eestlase enda sõnul tal kahjuks veidi ebaõnnestus kordusstart, mis toimus avarii tõttu rajal käinud ohutusauto lahkumise järel. Võidu võttis ka avasõidus esikoha saavutanud Marvin Dienst. Avaetapi viimasele sõidule toimus start 10 parimale 1.sõidu tulemuste pööratud järjekorras. Seega pidi Ralf Aron startima 9. kohalt. Hea stardi ja suurepärase sõiduga tõusis eestlane lõpuks neljandaks. Sõidu võitis 2.kohalt startinud Mick Schumacher.
"Tubli töö, Ralf!"

Rallikrossi MM-võistluste avaetapi võitis Johan Kristoffersson

Johan Kristoffersson. Foto: RallyRX
Portugalis sõideti rallikrossi MM-võistluste avaetapp ja finaalsõidus õnnestus Johan Kristofferssonil edestada napilt tiitlikaitsjat Petter Solbergi. Volkswagenil sõitnud Kristofferssoni ja Citroeni Solbergi järel tõusis poodiumi 3.astmele Timmy Hansen (Peugeot). Veel kihutasid finaalis Davy Jeanney, Andreas Bakkerud ja Per Gunnar Andersson. Super1600 autodel kihutati EM-punktidele ja kolmest osalenud eestlasest pääses ainsana poolfinaalidesse Janno Ligur, kes aga pidi oma sõidus leppima 5.kohaga ning seega jäi uks finaali talle suletuks. Lisaks Ligurile osalesid Portugali etapil ka Andre Kurg ja Siim Saluri.
 "Ma lootsin, et Solberg võidab. Eriti kahju on aga sellest, et Ligur (ja teised) kaugemale ei jõudnud."

Ralf Aron saavutas Saksa vormel-4 avasõidus 2. koha

Ralf Aron (vasakul) oli avasõidus teine. Foto: ADAC
Ralf Aron alustas edukalt oma hooaega vormel-4 sarjas ja Saksa meistrivõistluste avasõidus 2. koha.
Kuigi Ralf Aroni peamine eesmärk on tänavu edukas osalemine Itaalia F4 sarjas, teeb noor eestlane kaasa ka mõned etapid Saksa sarjas, mille avaetapp toimub käesoleval nädalavahetusel Oscherslebeni ringirajal. Etapil toimub 3 võistlussõitu, neist 1 laupäeval ja 2 pühapäeval. 1.sõidus startis Ralf Aron 5.positsioonilt ja teinud väga hea stardi, tõusis ta 2. Kogu võistluse püsis ta liidri Marvin Diensti kannul, kuid ei leidnud kahjuks möödumisvõimalust ja nii ületas Ralf finišijoone 2.kohaga. Red Bulli kuulsa konstruktori Adrian Newey poeg Harrison Newey lõpetas avasõidu 7. kohaga ja Michael Schumacheri poeg Mick finišeeris 9. kohaga.
"Tubli töö, Ralf!"

Kris Meeke jätkab liidrina

Kris Meeke. Foto: Citroen
Argentina ralli 2.võistluspäeva järel jätkab liidrikohal Citroeni Kris Meeke, 2.kohal püsib kindlalt tema tiimikaaslane Mads Östberg. 2.päeval oli kavas 4 kiiruskatset, millest siiski sõideti läbi vaid 3, sest 1 jäeti ära pealtvaatajatega juhtunud õnnetuse tõttu. 4. startinud Hayden Paddon sõitis teelt välja ja mõned pealtvaatajad jäid tema auto ette ning said vigastada.  Kokku toimetati haiglasse 6 inimest, kellest 1 viibib mitmete luumurdudega intensiivravis. Mitmed avapäeval katkestanud sõitjad, nende hulgas ka Sebastien Ogier, Andres Mikkelsen ja Ott Tänak olid teisel päeval taas stardis, kuid kõrgetele kohtadele neil enam asja pole. Ott Tänak on 2.võistluspäeva järel 16. kohal ja MM-sarja üldliider 23. kohal. 2 esimesel katsel suutis Östberg vahet Meeke’iga oluliselt vähendada, kuid päeva viimasel katsel oli Meeke tiimikaaslasest taas 6 s võrra kiirem. 3. jätkab Jari-Matti Latvala.
Argentina ralli seis 10. kiiruskatse järel:
1. Kris Meeke, Citroen 3:14.51,7
2. Mads Östberg, Citroen +38,6
3. Jari-Matti Latvala, Volkswagen +1.03,7
4. Elfyn Evans, Ford +2.24,6
5. Thierry Neuville, Hyundai +4.51,0
6. Martin Prokop, Ford +5.39,0
7. Khalid Al-Qassimi, Citroen +10.34,3
8. Daniel Sordo, Hyundai +11.14,9
9. Abdulaziz Al-Kuwari, Ford +14.14,6
10. Diego Dominguez,  Ford  +17.10,0
"ma loodan, et Tänak jõuab esikümnesse."

laupäev, 25. aprill 2015

Mercedes ei kiirusta mootorit täiendama

Lewis Hamilton, Mercedes F1 W06. Foto: Mercedes
Hoolimata sellest, et Ferrari on oma auto sooritusvõime poolest ähvardavalt lähedale tõusnud, ei kiirusta Mercedes oma jõuallikale reeglitega lubatud täiendusi lisama. Kuigi Bahreinis kasutas Ferrari uusi, täiendatud mootoreid, ei kavatse Mercedes oma uuendustega veel välja tulla. „Praegu on veel liialt vara, sest sõidetud on alles 4 etappi,“ tõdes üks Mercedese juhte. Aga samas teatas ta, et järgmisele etapile Hispaanias saabuvad nad tublisti täiendatud autoga.
"Nad on hooletud, pimestatud oma eelmise hooaja edust. Aga Ferrari tuleb ikka lähemale ja lähemale..."

Donkervoort D8 GTO Bare Naked Carbon Edition panustab süsinikkiule

Donkervoort D8 Bare Naked Carbon Edition. Foto: Donkervoort
Donkervoort esitles D8 GTO järjekordset erimudelit Bare Naked Carbon Edition. Nimi vihjab sellele, et auto kerepaneelid on tehtud värvimata süsinikkiust, samast materjalist on ka armatuurlaud, istmed, uksepaneelid, esiklaasi raam ja rohked muud detailid. Süsinikkiud on kaetud erilise kaitsekilega, mis kaitseb pinda ultraviolettkiirguse kahjustava mõju eest. Jõuallikas on küll sama mis tavalisel GTO-l: Audilt laenatud 2,5 380-hj TFSI turbomootor. Et D8 GTO kaalub vähem kui 700 kg, kiirendab auto 0-100 km/h kõigest 2,8 s-ga. Maksimaalkiirus on 270 km/h.
"Piiratud. Kahjuks..."

Peugeot Partner, Citroën Berlingo ja Opel Combo saavad 2018 ühise asenduse

Opel Combo liitub peagi ühte perekonda Peugeot Partneri ja Citroen Berlingoga. Foto: Opel
PSA ja GM teatasid, et järgmise põlvkonna kerge kommertssõiduki debüüt leiab aset 2018. Selle termini all mõeldakse asendust tarbesõidukitele Peugeot Partner, Citroën Berlingo ja Opel/Vauxhall Combo. Neid sõidukeid hakatakse tootma PSA tehases Hispaanias, Vigos. Seni on ühiselt toodetud vaid Partnerit ja Berlingot, Opel Combo on aga olnud alates 2011 paaris Fiat Dobloga. Kõik 3 autot hakkavad jagama ühist veermikku, mille loojaks on PSA. Tõenäoliselt on ka nende sõidukite disainid väga sarnased, erinedes üksteisest vaid lihtsalt personaliseeritavates detailides. Juba varem on PSA ja GM teatanud, et hakkavad koos tootma väikseid mahtuniversaale ja crossovereid.
"Ootame, vaatame..."

Jeremy Clarkson plaanib uut autosaadet

Clarkson ja May. Foto: Top Gear Live
Endine Top Geari saatejuht Jeremy Clarkson plaanib uue autosaate tegemist. Seal kinnitab ta, et naasmine BBC-sse on nullilähedase tõenäosusega, selle asemel on ta alustanud uue autosaate ettevalmistusi. Clarksoni enda sõnad on sellised: "I have lost my baby but I shall create another. I don't know who the other parent will be or what the baby will look like, but I cannot sit around any more organising my photograph album." Clarksonist on huvitatud terve rida vana ja uue meedia esindajaid, neist mõned (nimeliselt Netflix) on väidetavalt pakkunud talle totaalset loomingulist vabadust. Võimalik on ka, et uue saatega liituvad ka kamraadid Richard Hammond ja James May, sest just nende kolme vaheline keemia on olnud paljuski Top Geari populaarsuse üheks alustalaks. Meediasse on jõudnud ka info selle kohta, millised taustasündmused võisid viia Clarksoni ja produtsendi vahelise kokkupõrkeni. Nii on selgunud, et vaid 2 päeva enne tüli sai Clarkson oma arstilt teada, et tal võib olla vähk. Tänaseks on küll selgunud, et diagnoos osutus õnneks eksklikuks. Lisaks on Clarksoni elu mõjutanud armastatud ema surm ning lahutus abikaasast. Seni veel näitamata Top Geari osad võivad hiljemalt suvel siiski eetrisse jõuda. Neile, kes Jeremy Clarksoni taustaga ennast rohkem tahavad kurssi viia, tasub vaadata saadet "Who do you think you are?", mille 1 osas uuriti just Clarksoni sugupuud (https://www.youtube.com/playlist?list=PL1C7E63C5EB87CEC1).
"Seda uut saadet tahaksin küll näha... Huvitav, mis selle nimeks saab?"

Unustatud pärl - Porsche 911 Turbo S

EVO toimetaja viib meid Anglesey ringrajale, kohtuma tahtmatult oma võimekamate vendade varju jäänud Porsche 911 Turbo S-ga. Kui hea see klassikaline tagamootoriga kupee tegelikult on ning kas suudab ta vastu seista sellistele klassikutele nagu Nissan GT-R ja Ferrari 458 Speciale?

 

 

"Nojah... Enamus inimesi kogub edasi (kui selle ostmiseks raha kokku saab) ja ostab GT3-e."

Audi TT saab uue baasmootori

Audi TT. Foto: Audi
Audi varustab kupee ja rotsteri Audi TT uue baasmootoriga: juulist tuksub nende mootoriruumis 1,8 TFSI bensiinimootor. Võimsust on sellel jõuallikal 180 hj. 6-käigulise käsikäigukastiga kiirendab TT 100 km/h kas 6,9 (kupee) või 7,2 (rotster) s-ga. S-Tronic automaatkäigukastiga auto on 0,1 s aeglasem. Auto maksimaalkiiruseks uue mootoriga lubatakse 241 või 237 (rotster) km/h. Koduturul on uue mootoriga Audi TT baashinnaks sõltuvalt kerevariandist 32 100 või 34 500 €.
"Väga tore, et hind natuke odavamaks läks."

Auto Bild Allrad valis aasta autod

Nissan GT-R oli üks võitjatest. Foto: Nissan
Auto Bild Allrad valis välja käesoleva aasta parimad autod, parimaid otsiti kokku 176 sõiduki seast 10 kategoorias. Igas kategoorias valisid ajakirja lugejad parima importauto ja parima kodumaise (Saksamaa) auto.
Parimad jaotusid nii:
  • Kuni 30 000 € (maastur): Jeep Renegade (importautod), Volkswagen Tiguan (kodumaised)
  • Kuni 50 000 € (maastur): Land Rover Discovery Sport, Mercedes-Benz GLK
  • Üle 50 000 € (maastur): Range Rover Sport ja Mercedes-Benz G-klass
  • Crossoverid: Škoda Octavia Scourt ja Audi A6 Allroad
  • Nelikveolised hübriidautod: Range Rover Sport Hybrid ja BMW i8
  • Nelikveolised pikapid: Mitsubishi L 200 ja VW Amarok
  • Nelikveolised sõiduautod kuni 40 000 €: Škoda Superb ja Mercedes-Benz CLA
  • Nelikveolised sõiduautod üle 40 000 €: Mitsubishi Lancer Evo ja Mercedes-Benz S-klass
  • Sportautod, kupeed ja kabrioletid: Nissan GT-R ja Mercedes-Benz S-klassi kupee
  • Nelikveolised bussid ja kaubikud: Fiat Freemont ja Volkswagen T5 Transporter
Arvesse ei läinud sõidukid, mida müüakse väga väikestes kogustes või mis on Saksamaale toodud sõltumatute edasimüüjate poolt.

Rally Estonia sõlmis koostöölepingu Shelliga

Auto24 Rally Estonia sõlmis koostöölepingu Shelliga
Baltikumi suurim autospordisündmus ja 2014 parim ERC Euroopa autoralli meistrivõistluste etapp ja Shell on sõlminud koostööleppe, mille kohaselt on Shell Rally Estonia ametlik õlipartner. Rally Estonia sõidetakse 17.-19. juulil Tartus, Elvas ja Lõuna-Eesti teedel ja tegu on vanima autoralli tiitlivõistluste sarja, ERC etapiga. Sellele lisaks toimub  Rally Estonia raames ka Historic autode Euroopa meistrivõistluste etapp. 2010 alustanud auto24 Rally Estonia sai eelmisel aastal esmakordselt ERC etapi korraldusõiguse. Sarja taga on mainekas Eurosport, kes on sarja promootor ja läbi kelle kanalite jõuab telepilt sarja etappidelt kümnete miljonite pealtvaatajateni üle maailma. Lõuna-Eesti kruusateed pakuvad sõitjatele tõsist naudingut ja hea korraldus ning publiku ja sõitjate jaoks atraktiivne ralli pälvis oma esimesel aastal ERC sarjas kohe ka aasta parima ralli tiitli. Tänavu on lisaks Tartu linnakatsele kavas ka analoogne kiiruskatse Elva linna tänavatel. Nii Tartu kui Elva publikukatsete järgselt toimuvad nendes linnades suurejoonelised meelelahutusprogrammid, Tartus toimub reedel laululaval tantsumuusika tipptegija Scooter kontsert ja Elva laululaval laupäeval legendaarse Suzi Quatro kontsert. 17.-19. juulil on Tartus, Elvas ja Lõuna-Eesti teedel oodata taas suurejoonelist rallinädalavahetust. Ralli pidulik avamine ja autasustamine toimuvad Tartus, Raekoja platsil, kus on ka palju tegemist tervele perele. Ralli võistluskeskus ja hooldusala asuvad Otepääl, Tehvandi spordikeskuses. Rally Estonia direktor: “Shelli taust autopordis on väga tugev ja pikaajaline. Shelli logo Ferrari F1 autol või Hyundai WRC autol on midagi sellist, mida teab iga autospordisõber ja meil on äärmiselt hea meel sõlmida koostöölepe maailma mootorispordis olulist rolli mänginud ettevõttega. Nii Shell kui Rally Estonia kuuluvad oma valdkonnas tippude hulka ja meid ühendab ka soov olla innovatiivsed."
"Väga tore, et Elvas ka publikukatse toimub!"

Honda HR-V jõuab müügile suvel

Honda HR-V. Foto: Honda
Honda alustab eeloleval suvel uue Honda HR-V müüki, kliendid saavad valida bensiini- ja diiselmootori vahel. Üheks jõuallikaks on 6-käigulise käsikäigukastiga varustatud 1,6 diiselmootor, millel võimsust 120 hj. Keskmine kütusekulu on seejuures 4 l/100 km ning CO2 pääst 104 g/km. Alternatiivina saab HR-V varustada ka 1,5 130-hj bensiinimootoriga, mis tagab vaid esiveolisele autole kiirenduse 0-100 km/h 10,5 s-ga. Selle mootori kütusekuluks on 5,2 l/100 km. Soovi korral võib lisaks käsikäigukastile bensiinimootorile tellida ka variaatorkäigukasti. HR-V saab pardale ka meelelahutus- ja navigatsioonisüsteemi Honda Connect ning põhjaliku juhiabi- ja turvasüsteemide valiku. Pagasiruumi suuruseks on sõltuvalt istmete asendist 453-1026 l. Uue Honda HR-V hinnad tehakse teatavaks hiljem.
"Natuke vähe valikut (2 mootorit, 2 käigukasti)."

Marko Asmeril seisab ees toimekas hooaeg

Marko Asmer. Foto: GT Russian Team
Blancpain GT-autode kestvussõidu avaetapil klassis 6.kohaga finišeerinud Marko Asmeril on tänavune kalender tihedalt võistlusi täis planeeritud. Peamine eesmärk on osalemine Blancpain Endurance sarjas, kuid samas osaleb GT Russian tiimi koosseisu kuuluv Marko Asmer ka spetsiaalses pikamaasõitude sarjas, milles hooaega alustati Dubai 24-tunni sõidus saavutatud oma klassi arvestuses 5. kohaga. Sel võistlusel jagas Asmer võistlusautot Mercedes SLS AMG GT3 lisaks oma tavalisele meeskonnakaaslasele Aleksei Vassiljevile ka Kevin Korjusega. „Kalender on tänavu tõesti tihe ja praegusel hetkel kuulub sinna u 20 võistlust,“ nentis Marko Asmer. „Võimalus oleks sõita ka veel Jaapani sarjas, aga ma sinna vist siiski ei lähe, sest sealsed rajad meie autole hästi ei sobi ja see ei paku mingit naudingut. Aga üldiselt naudin praegu sõitmist GT-autodel täiel rinnal, sest otseselt ju mingit pinget pole.“
"Loodame, et tal läheb hästi..."

Top Geari produtsent lahkus BBC-st

Top Geari meeskond sihib uue autosaate poole. Foto: BBC Worldwide
Top Geari senine peaprodutsent lahkus saate meeskonnast. Just tema oli see mees, kes aitas Top Gearil jõuda selle tasemeni, kus show oma eksistentsi lõpetas. Juba mõned nädalad tagasi ringles meedias kiri, milles Wilman oma lahkumisest teatas, kuid toona lükkas ta kõik sellele viitavad küsimused tagasi, kinnitades vaid, et ta lihtsalt "tänas" oma kaastöölisi. BBC ei öelnud, kas Wilmani lahkumine oli seotud Jeremy Clarksoni töölepingu mittepikendamisega. Mõned tunnid enne tema lahkumisteadet nähti Wilmani ja teisi Top Geari staare lahkumas üheskoos Jeremy Clarksoni kodust. 2. Top Geari staar, James May, kinnitas aga, et ta ei naase saatesse juhul, kui Top Geari meeskonna 3.liikmeks on keegi teine peale Jeremy Clarksoni. Omalaadse vihje andis aga BBC Two ja BBC Four boss, kes kinnitas, et Jeremy Clarkson jõuab BBC-sse tagasi. Tema põhjendus oli lihtne: Clarksoni tööleping lihtsalt lõppes, teda ei visatud BBC-st välja, seega ei ole tema naasmisele BBC eetrisse mingeid takistusi. Küll mainis ta, et Clarkson ei hakka tõenäoliselt rohkem tegelema Top Geariga. Samas kinnitas Shillingilaw ka, et järgmisel aastal taas eetrisse jõudva Top Geari saatejuhiks saab tõenäoliselt naine. 
"Mina siis küll enam Top Geari ei vaata."

Uus Bugatti Veyron testib Nürburgringil

Youtube´i on jõudnud kaadrid sellest, kuidas Nürburgringil testitakse järgmise põlvkonna Bugatti Veyronit. Kuigi prototüüp on kahtlaselt sarnane äsja tootmisest maha läinud autole, on kõik uus suure tõenäosusega lihtsalt peidetud vana kere alla. Sellele, et tegu on prototüübiga, viitab tähekombinatsiooniga WOB (Wolfsburg) algav numbrimärk. Täiesti uut Veyronit näidatakse laiemale publikule tõenäoliselt Frankfurti autonäitusel, müügile peaks uus auto jõudma 2016.




"Mulle pole see auto kunagi meeldinud... Loodetavasti tuleb uus ilusam."

Uued Lada Vesta ja Xray saavad 5-a garantii

Lada Xray. Foto: AvtoVAZ
AvtoVAZ plaanib astuda erakordse sammu: anda Vestale ja Xrayle 5-a garantii. Lisaks plaanitakse seni veel kindlaks määramata suuruseni tõsta ka garantii alla minevat läbisõitu. Praegu tootmises olevate Ladade (Granta, Kalina, Priora ja 4x4) garantiiperioodi pikkus on 3 a või 100 000 km. Nende autode garantiid aga pikendada ei plaanita. Samas on Lada praegusel garantiil küljes ka rohkelt "konkse": näiteks vedrustuse, kummivoolikute, tulede, klaasitõstukite, istmesoojenduste, pidurisüsteemi detailide ja bensiinipumpade garantii on kehtiv kuni läbisõiduni 50 000 km. Akusid saab garantii korras vahetada 2 a, amorte, rattalaagreid ja väljalaskesüsteemi osi aga vaid 1.a lõpuni, seda tingimusel, et läbisõit ei ole suurem kui 35 000 km. Ekspertide hinnangul hakkab sarnane süsteem kehtima tõenäoliselt ka Lada Vesta ja Xray puhul, sest kogu autole nii pikalt kehtiva garantii andmine oleks niigi majandusraskustes sipleva autotootja jaoks hukatuslik. Tõenäoliselt proovitakse 5 a pikkusest garantiist rääkides luua uute autode debüüdi jaoks vajalikku positiivset meediakära, garantii tegelikud tingimused pannakse aga pisikeses kirjas müügilepingusse.
"Noh, nüüd vähemalt KEEGI ostab neid."

VW Golf R400 pääseb seeriatootmisse

VW Golf R400 Concept. Foto: Volkswagen
Eriti kuum luukpära Volkswagen Golf R400 all tuntud  pääseb seeriatootmisse, seda kinnitas VW kontserni juhtkonna liige. Tema kinnitusel tegeletakse praegu selle auto arendustöödega ning peagi on ettevõtte mudelivalikus veelgi sportlikum Golf. Uus eriti kuum luukpära saab vähemalt 400-hj mootori ja neljarattaveo. Tõenäoliselt on tegu 2,0 turbomootoriga, mida publikule tutvustati ideeauto Audi TT 420 abil. Tavamudelist peaks R400 erinema pisut lihvituma aerodünaamikapaketi, laiemate rattakoobaste, madaldatud vedrustuse, paremate pidurite ja auto dünaamikaga sobivate rehvide poolest. Eelinfo kohaselt jõuab luukpära seeriatootmiseks küpsel kujul Frankfurti autonäitusele, müügisalongidest tasub seda aga otsida kõige varem 2016. Samas on teada ka, et maikuise VW kontserni kokkutuleku staarideks on plaanitud paar VW Golfi põhjal loodud sõidukit. Golf R400 hinnapoliitika pole veel paika pandud, mitteametlikud kanalid räägivad hinnast, mis jääb pisut alla 50 000 €.
"Väga tore!!!!"

Ginetta maailm

Drive viib meid Ginetta maailma ning annab ühtlasi võimaluse kohtuda ettevõtte omaniku Lawrence Tomlinsoniga. 1958 asutatud ettevõtte eesmärgiks on toota hea juhitavuse ning vastuvõetava hinna ja kvaliteedi suhtega sportautosid. Ühtlasi on Ginettast tänaseks saanud arvestatav jõud võidusõiduradadel.


 

  

 

"Väga huvitav!"

Mazda MX-5 baashind Euroopas on 22 990 €

Mazda MX-5. Foto: Mazda
Selgunud on uue Mazda MX-5 hind Euroopas: baasmudeli hinnaks lubatakse 22 990 €. Sellise hinnataseme korral on auto jõuallikaks 1,5 131-hj 4-silindriline mootor. Varustustasemeid on 4: Prime Line (baasvarustus), Center Line, Exclusive Line ja Sports-Line. Need maksavad vastavalt: 22 990, 23 990, 25 390 ja 27 490 €. 2,0 160-hj 4-silindrilise mootori eest tuleb aga raha välja käia 4000 € rohkem: 26 990 €. Seda jõuallikat pakutakse vaid alates varustustasemest Exclusive Line. 28 990 € eest saab sama mootori koos i-Eloop tehnoloogiaga, mis võimaldab koguda pidurdamisel ja aeglustamisel tekkivat energiat. Võimsama mootoriga koos pakutakse ka lukustuvat diferentsiaali ja sõidurea hoideabi. Uue Mazda MX-5 Eesti hinnad pole veel teada, kuid tõenäoliselt selguvad need õige pea.
"Mitte väga odav, aga odavam kui teised sellist sorti autod."

Argentina rallit asus juhtima Kris Meeke

Kris Meeke. Foto: Citroen
Argentina MM-etapi avapäeva karmides teeoludes katkestasid mitmed tippsõitjad, nende hulgas ka Ott Tänak. Juba 1. pikemal kiiruskatsel jäi tee äärde MM-sarja liider Sebastien Ogier, kelle Volkswagenil tõrkus töötamast mootor. Peagi liitus prantslasega ka tema tiimikaaslane Andreas Mikkelsen, kelle autol lõhkus purunenud rehv amortisaatori ja seejärel ka roolivõimenduse. Järgnevalt katkestas ka Hyundai Hayden Paddon. Ott Tänak, kes oli 4.kiiruskatseks tõusnud 4.kohale, sõitis aga kivi otsa, mis rebis tema Fordilt ratta ja sai ka eestlase avapäeva sõit otsa. 2.kiiruskatsel, mille pikkuseks oli ligi 52 km, haaras liidrikoha Citroeni Kris Meeke, kes suutis seda kohta hoida ja vahe lähimate konkurentidega kasvatada päeva lõpuks enam kui min. 2.kohalt stardib järgmistele katsetele tema tiimikaaslane Mads Östberg. Jari-Matti Latvala püsis 2.kohal avapäeva lõpetanud publikukatseni, kus aga kaotas aega katkise esidiferentsiaali tõttu ja langes 3.
Argentina ralli seis 6. kiiruskatse järel:
1. Kris Meeke, Citroen 1:44.47,8
2. Mads Östberg, Citroen +1.08,4
3. Jari-Matti Latvala, Volkswagen +1.23,5
4. Daniel Sordo, Hyundai +1.54,2
5. Elfyn Evans, Ford +1.59,7
6. Martin Prokop, Ford +3.27,4
7. Thierry Neuville, Hyundai +5.06,2
8. Khalid Al-Qassimi, Citroen +6.01,8
9. Abdulaziz Al-Kuwari, Ford +6.46,3
10. Diego Dominguez,  Ford  +9.22,0
"Ma loodan, et Latvala võidab."

kolmapäev, 22. aprill 2015

Laitses toimus pühapäeval Eesti viimaste aastate suurim noorte autospordisündmus

auto24 Talendid Rajale: Dominik Sinkevitš  Foto: Pille Russi
Pühapäeval, 19. aprillil oli LaitseRallyPargis suur noorte autospordi päev. Laste hobikardisarja auto24 Talendid Rajale 3.etapp sõideti kardirajal, kus startis 50 osalejat. Sealsamas kõrval, Laitse Rally Park paarisrajal toimus noortesarja Noored Roolis Zebra Cup kolmas etapp, kus startijaid oli 42. Nii oli kokku osalejaid kahe sarja peale kokku pea 100, täpsemalt 92. Nii suure osalejate arvuga noorte autospordisündmust pole viimastel aastatel Eestis toimunud ja see näitab kasvavat huvi nii autospordi kui liiklemise vastu laiemalt.  Kohapeal jagus tegemist kõigile, kaasa elama tulnud pered said sõitude vahepeal tutvuda liikluslinnaku ja mängude majaga. Kõigile osalejatele peeti Maanteeameti, Eesti Politsei ning programmi „Kiusamisest vabaks“ poolt ette valmistatud loenguid. auto24 Talendid Rajale 2015 3.etapi soojendus- ja kvalifikatsioonisõitude tulemusena startis A-finaali parimalt kohalt Georg Marten Tintse, kellele järgnesid Dominik Sinkevitš ja sarja üldliider Karel-Oskar Oja. Stardist pääsesid kõige paremini minema just 2 viimast ning esimesse kurvi sisenes mitu karti kõrvuti. Tekkinud saginas kaotas kõige enam C-finaali võiduga A-finaali pääsenud Artur Kaal, kelle kart sai nõnda õnnetult pihta, et paiskus saadud löögist hetkeks murule. Sellega oli sõit rikutud, kuid väärtuslikud A-finaali viimased punktid teenis noormees sellest hoolimata. Sõitu asus juhtima Sinkevitš, kes seda kohta ei loovutanudki. Talle järgnes mõningase vahega Oja, seejärel pisut pikemalt mahajäänud Tintse ning Evestus. Sinkevitši esitus väärib tähelepanu veel selle poolest, et tegemist oli poisi esimese võiduga. Kõigest aasta varem oli Dominik siinsamas LaitseRallyPark's tõusnud esimest korda poodiumile, nüüd aga oli aeg hõivata selle kõrgeim aste. Sinkevitš võitis 2 väärtuslikku p ka Neste Kiireima Ringi karika arvestuses. Peale 3.etappi on sarja liider Oja, kelle edu Tintse ees on 14 p. Tintse edestab omakorda vaid 1 p-ga Sinkevitšit. auto24 Talendid Rajale 2015 4.etapp sõidetakse 2 nädala pärast Triobeti kardikeskuses.

Mootoritootjad Ecclestone’i ettepanekut ei toetanud

Mercedese V6 turbomootor. Foto: Mercedes
Bahreini GP ajal toimus tiimide ja mootoritootjate ümarlaud, kus teemaks jätkuvalt tulevased mootorid ja nende võimalik võimsus. Hiljuti lisas tulisele arutelule tõstmaks 2017 mootorite võimsust 1000 hj-ni tuld Bernie Ecclestone, kes sooviks naasmist V8-tele, tõstes sealjuures nende võimsuse 1000 hj-ni. Bahreinis toimunud arutelul lükati Ecclestone’i ettepanek siiski tootjate poolt tagasi ja otsustati, et minnakse edasi plaanidega, mille eesmärgiks tänaste V6 turbomootorite võimsuse tõstmine. Bernie Ecclestone tõdes, et ega tal selle plaani vastu midagi pole, kui vaid suudetakse vältida kulude kasvamist.
"Mulle meeldiks küll, kui V8-tele tagasi mindaks."

Harry's garage: Lamborghini Huracan 

Evo asutaja Harry Metcalfe viib meid täna kohtuma  Lamborghini Huracaniga. Seltskonda ja võrdlusmomenti pakub seekord Harry enda Lamborghini Countach QV.


 

 

 

 

"Mulle meeldib Huracan rohkem."

Iveco Daily on nüüd saadaval ka nelikveolisena

Iveco Daily 4x4. Foto: Iveco
Iveco Daily on nüüd eriti rasketes oludes töötajate jaoks saadaval ka nelikveolise variandina. Nelikveolisi Daily versioone on suisa kolm: tavakabiiniga teljevahega 3 ja 3,4 m ning pika teljevahega variandis ka topeltkabiiniga. Veokite täismass on 3,5-5,5 t. 6-käigulise käsikäigukasti ja 4-käigulise aeglusti koostöös on autol kokku 24 käiku. Parema läbivuse tagavad ka 3 diferentsiaalilukku (ees, keskel ja taga). Daily 4x4 jõuallikaks on ette nähtud 3,0 140-hj turbodiisel, mille pöördemoment on 400 nm. Septembrist saab autole tellida ka ESP.
"Ma tahaks sellist."

Qoros plaanib B-segmendi linnamaasturit

Qoros 2 SUV PHEV Concept. Foto: Qoros
Qoros tõi kodusele Shanghai autonäitusele ideeauto Qoros 2 SUV PHEV Concept, mis vihjab plaanitavale B-segmendi linnamaasturile. Auto nimest võib aru saada, et tegu on pistikhübriidiga. Sõidukil on pikkust 4,2 m, laiust 2 m ning kõrgust 1,6 m. Tegu oleks Qorose mudelivaliku kõige väiksema sõidukiga, sest ülejäänud juba tootmises olevad sõidukid kuuluvad oma mõõtudelt C-segmenti. Väliselt on Qoros 2 oma eelkäijatega võrreldes hoopis nurgelisem sõiduk, millele kerenurkadesse viidud rattad ja suur kliirens annavad küllaltki jõulise ilme. Eriti torkavad silma vertikaalsed esi- ja tagatuled ning V-kujuline esistange. Ka on auto saanud endale panoraamkatuse, millesse on peidetud ettevõtte kodulehele viiv QR-kood. Qorose jõuallikaks on bensiini- ja elektrimootori kombinatsioon, mille kohta ettevõtte esindajad on valmis vaid tõdema, et sisepõlemismootori näol on tegu uue põlvkonna väikese töömahuga turbomootoriga. Qoros 2 on nelikveoline, tagarattaid veavad 2 elektrimootorit. Nende tööks vajalikud akud on aga peidetud auto põrandasse.
"Cadillaci tuled."

VW Gran Santana on Škoda Rapid Spaceback Hiina turu jaoks

VW Gran Santana. Foto: Volkswagen
Volkswagen tõi Shanghai autonäitusele vaid Hiina turu jaoks mõeldud sõiduki, Škoda Rapid Spacebacki baasil loodud Volkswagen Gran Santana. Auto pikkus, laius, kõrgus ja teljevahe on identsed Rapid Spacebacki mõõtudega. Samas on Gran Santana disain Rapidi omast siiski erinev, andes autole Volkswageni toodangu jaoks omase ilme. Gran Santana jõuallikaks on 1,4 TSI bensiinimootor, millel võimsust 131 hj, 6-käigulise DSG või 5-käigulise manuaalkäigukasti vahendusel kantakse need hobujõud esiratastele. Uut Volkswagenit hakatakse tootma Hiinas. Teistesse riikidesse uue Volkswageni eksporti ei plaanita.
"Rapid Spacebacki kujuga Polo."

Venucia VOW on Trendy Sport Crossover

Venucia VOW. Foto: Nissan
Nissani ja Dongfeng ühistööna sündinud autobränd Venucia tõi Shanghaisse ideeauto VOW, mida selle loojad kirjeldavad terminiga Trendy Sport Crossover. Lühend VOW on tõlgitav kui Venucia Over Wonder, mida iganes see ka ei tähendaks. Auto sihtgrupiks on oodatult noored linnaelanikud. Hetkel on tegu ideeautoga, selle jõudmine seeriatootmisse on aga võimalik. Eurooplastel küll väga erutuda ei tasu: meie müügisalongidesse VOW ei jõua.
"Näeb välja nagu Peugeot."