pühapäev, 31. mai 2015

Murakas katkestas Harju ralli viimasel kiiruskatsel ja andis võidu Plangile 

Eesti autoralli meistrivõistluste 3.etapil Harju rallil teenis võidu Siim Plangi. Pikka aega võistlust juhtinud Roland Murakas katkestas viimase kiiruskatsel. 2.koha sai Plangi järel Rainer Aus ning 3. kerkis Radoslaw Raczkowski.Tulemused
Üldseis pärast 8. ehk viimast kiiruskatset: 1. Plangi, 2. Aus +14,4, 3. Raczkowski +3.37,0, 4. Aigro +4.11,7
Üldseis pärast 7. kiiruskatset: 1. Murakas, 2. Plangi +5,9, 3. Aus +17,0, 4. Puškar +1.43,2
"Supernõme!"

Ukraina rallisõitja levitab Harju rallil sõjavastast sõnumit 

FOTO: Ukraina rallisõitja levitab Harju rallil sõjavastast sõnumit
Harju ralli üks välismaistest sõitjatest, Vitali Puškar Ukrainast on autole kleepinud ka ühe sõjavastase loosungi. Läbi kriipsutatud sõna "War" annab üsna üheselt aimu, mida mees kodumaal toimuvast Venemaa agressioonist arvab. Puškar on korduvalt käinud Eestimaa erinevatel rallidel nagu Võrumaa talveralli, Rally Estonia, Tallinna ralli ja Saaremaa ralli.

Michael Schumacherit raviv arst: tal kulub taastumiseks aastaid

Poolteist aastat tagasi raske suusaõnnetuse üle elanud Michael Schumacer on teinud edusamme, kuid tema paranemiseks kulub veel aastaid, teatas endist vormelisõitjat raviv arst. "Olen märganud mõningaid edusamme, kuid ma ütleksin, et me peame talle aega andma," rääkis ta Schumacheri seisundist. "Olukord on sarnane teiste patsientidega. Ajagraafik on u 1-3 a-ni ning me peame olema kannatlikud." 2013 detsembri lõpus mäesuusatades peaga vastu kivi kukkunud ja raske ajutrauma saanud Schumacher oli esimesed kuus kuud pärast õnnetust koomas. Hetkel taastub ta oma kodus.
Arst, kes ravis Schumacherit vahetult pärast õnnetust Grenoble`i haiglas, on vormelikuulsusega kohtunud nii Lausanne`i haiglas kui tema kodus. "Vaatan üle, kuidas tema olukord areneb ning räägin seejärel tema naise ja lastega, milliseid muutusi olen märganud. Talle on loodud väga head tingimused. Tema naist ümbritsevad head nõuandjad, kõik on tehtud selleks, et ta paraneks," kiitis ta perekonna panust. Just abikaasa Corinna on mänginud Michaeli taastumisel võtmerolli: "Ta on mehele väga lähedane ja valmis endast kõike andma. Tema panus on erakordne, ta on väga hea inimene." Schumacherit ümbritseb igapäevaselt 15 arsti, ravile kulub umbes 140 000 € nädalas.

Ferrari boss annaks Räikkönenile meelsasti "kodutöö" 

Ferrari boss teatas, et pole rahul Kimi Räikköneni kvalifikatsioonisõitudega ning annaks soomlasele meelsasti kirjaliku kodutöö. Räikkönen pole suutnud eelsõitudes tiimikaaslase Sebastian Vetteliga sammu pidada. Kui Vetteli keskmine kvalifikatsioonitulemus on tänavu 2,8. koht, siis Räikkonenil vaid 6,5. "Kimi probleem on kvalifikatsioon," tunnistas Arrivabene, vahendab gpupdate.net. "Sõidu ajal on näha, et ta on sama kiire kui Sebastian. Seega, kui ta suudaks eelsõitude tulemusi parandada, poleks tal põhisõitudes selliseid raskusi, sest me kõik teame, et ta on võistluste ajal superhea ja teeb oma tööd väga hästi."  "Kui ma peaksin talle kirjaliku kodutöö andma, siis ma paluksin tal sada korda kirjutada: "Ma pean kvalifikatsioonis paremini sõitma."," sõnas Arrivabene, kes tunnistas samas, et terve meeskond peaks eelsõitudes paremini esinema. "Aasta algusest alates on Mercedes ajasõitudes väga kiire. See on meile selge indikaator, mille kallal peame tööd tegema. Kui saaksime paremalt kohalt alustada, oleks põhisõit meie jaoks märksa kergem," lisas tiimijuht.
"Tõsi!"

Ott Tänak ründab rallimaailma liidreid

Ott Tänak, Raigo Mõlder (Foto: M-Sport)
Saade "Suurmeistrid" uuris, mis lahutab veel Eesti parimat autorallisõitjat Ott Tänakut maailmameistrivõistluste pjedestaalikohast ning mida M-Spordi juht temalt sel hooajal ootab. Portugali rallil hooaja kõige paremat sõitu teinud ja 5.koha saanud Tänak hingab rallimaailma eliidile kuklasse. Wilson avaldas eestlase ülimalt kindlakäelisele sõidustiilile ja Ford Fiesta finišisse juhtimisele suurt tunnustust. Milles näeb Tänak arenguvaru, et MM-hooaja teisel poolel pjedestaalikohta püüda? Kuidas kaardilugeja Raigo Mõlder oskusi täiendab, et pilooti targemalt aidata? Kas Ford Fiesta RS WRC uuem versioon on võiduauto? Kuidas suhtub Tänak nii meeskonna kui ka poolehoidjate ootustesse ning tagasilööke ületab? Mis rolli täidab autosportlase kehalise ja vaimse valmisoleku timmimisel treener Tarmo Tiits? Neile küsimustele käis "Suurmeistrite" saatejuht Lembitu Kuuse Portugalis vastuseid otsimas. Tänak pole aga ainus, kelle kihutamisele rallisõbrad sel hooajal kirglikult kaasa elavad. Saates "Suurmeistrid" saame ka teada, kui suuri eesmärke seavad maailmameistrivõistlustel WRC2-s osalevad Karl Kruuda ja Sander Pärn? Missugust konkurentsi pakub juulis Lõuna-Eesti teedel korraldatav Rally Estonia, mis on ühtlasi Euroopa meistrivõistluste etapp? Kuidas koolitatakse rallisõitjatele järelkasvu? Televaatajad saavad arvamust avaldada sotsiaalmeedia vahendusel - kommentaarid on oodatud nii enne saadet kui ka saate ajal ERR Spordi Facebooki lehel ning Twitteris, kasutades teemaviidet #suurmeistrid. Saade "Suurmeistrid" oli eetris reedel, 29. mail algusega kell 21.40 ETV2-s.

McLareni tiimijuht: liiga palju pole mõtet rõõmustada

Eric René Boullier
McLaren avas nädalavahetusel Monacos tänavuse hooaja punktiarve, kui Jenson Button jõudis finišisse 8. "Monaco rada sobib meile, seetõttu pole mõtet liiga palju rõõmustada," lausus McLareni tiimipealik. "Siiski näitasime, et oleme sammu edasi astunud ja väärisime punkte. Selle eest õnnitlused kogu meeskonnale!" Boullier sõnul pole McLaren veel seal, kus tahaks olla. "Monaco andis meile positiivseid noote, kuid me pole jõudnud sinna, kus tahaksime olla," tõdes Boullier. "Punktid on aga käes ja sellega oleme ühe oma hooaja eesmärkidest saavutanud."'
"Tublid!"

Pärn pääseb tänu Märtinile ja toetajatele Sardiinia rallile

Sander Pärn, James Morgan (Foto: Timo Anis)
Läinud nädalavahetusel tegi oma debüüdi ralli MM-sarja WRC2-s Eesti-Walesi rallipaar Sander Pärn-James Morgan. MM-ralli tugevuselt 2.kategoorias saadi kokkuvõttes 9. koht ja ralli eel Dmacki meeskonna poolt seatud eesmärk, tulla finišisse ilma ralli 2 ehk endise nimetusega Super Rallyt kasutamata, täidetud. Portugali ralli on teada-tuntud raskete ja tehniliste kruusateede poolest ning Pärna jaoks oli raske leida kohta, kus teha 1. MM-start Ford Fiesta R5-l. Lisaks mängis rolli veel see, et enne Portugali rallit oli Pärn teinud oma esimese ja ühtlasi viimase stardi uuel R5-autol veebruaris Võrumaa talverallil. Enne Portugali rallit sai Pärn aga autot piisavalt testida Hispaanias, kus tingimused Portugaliga olid võrreldavad. Kuidas aga on nii Pärn kui kaardilugeja Morgan uue neljaveolise autoga ära harjunud? "Uue R5 kiirus on oluliselt suurem ja kurvid tulevad minu jaoks varem, kui enne esisillaveolise R2-ga sõites," ütles Pärn. "Rajalegend ja kaardilugemine on ka teistmoodi. Portugalis meil nende asjadega probleeme polnud, ralli oli lihtsalt keeruline."
"Tore!!"

Portugali MM-ralli kokkuvõttev saade

Ott Tänak, Raigo Mõlder (Foto: M-Sport)
Ralli MM-sarja 5.etapil, Portugali rallil, olid Ott Tänak ja Raigo Mõlder stardis täielikult uuendatud Ford Fiesta RS-ga. Portugalis lülitusid MM-sarja ka WRC-2 klassi ekipaažid Karl Kruuda-Martin Järveoja ning Sander Pärn-James Morgan. Vaata saadet siit. Saade on nähtav ainult Eestis.

Rahulolev Tänak: kõik paistab positiivne

Ott Tänak, Raigo Mõlder (Foto: M-Sport)
Ralli MM-sarja 5.etapil Portugalis sõitis Ott Tänak (Ford) suuremaid riske võtmata ja lõpetas ralli 5.kohaga. „Nautisime sõitu ja mul on väga hea tunne sees,” kommenteeris Tänak pärast viimast kiiruskatset. „Me ei pannud kõike välja, sõitsime omas tempos.” „Vajame veel selliseid rallisid, aga kõik paistab positiivne,” lisas ta. Portugali rallil sai esikoha Jari-Matti Latvala (Volkswagen). Järgmine MM-ralli sõidetakse 12.-14. juunini Sardiinias.
"Tubli!!"

Hamilton boksipeatuse järel: kas ma kaotasin võidu?

Lewis Hamilton
Monaco vormel-1 etappi esimesed 64 ringi juhtinud, kuid turvaauto rajale tulles boksi rehve vahetama läinud Lewis Hamilton (Mercedes) jäi vale tiimitaktika tõttu lõpuks 3. "Kas ma kaotasin võidu?" küsis britt pärast boksipeatust raadioside kaudu tiimilt. "Mehed, mis juhtus?" Turvaauto tuli 12 ringi enne sõidu lõppu rajale siis, kui Max Verstappen (Toro Rosso) oli sõitnud pärast avariid Romain Grosjeaniga (Lotus) rajapiirdesse. Hamilton tuli boksi, mille järel kerkis liidriks Nico Rosberg (Mercedes), kes võttis ka võidu.

Tänak: vajasime head tulemust

Ott Tänak, Raigo Mõlder (Foto: M-Sport)
Fordiga kihutav Ott Tänak sai Portugali MM-rallil 5.koha. Tänavu enne Portugali etappi vaid Rootsis viperusteta finišisse jõudnud eestlane tunnistas, et enesekindluse taastamiseks oligi nüüd vaja saada hea koht. "Vajasime pärast viimase aja ebaõnnestumisi head tulemust," ütles Tänak. "Nautisin nädalavahetust ja sain ka uue autoga sina peale. Praegu tundub, et hooaja 2.pool tuleb meie tiimi jaoks hea."
"Hästi!"

Tänak läks viimasele päevale vastu 5.

Ott Tänak, Raigo Mõlder (Foto: M-Sport)
Ralli MM-etapil Portugalis on 13 kiiruskatse järel liider Jari-Matti Latvala (Volkswagen), Ott Tänak (Ford) läheb viimasele võistluspäevale vastu 5. Pühapäeval on kavas veel 3 kiiruskatset. Laupäeval pidid 11. kiiruskatse järel võistluse katkestama WRC2-s sõitnud Karl Kruuda-Martin Järveoja, kes sõitsid kurvis teelt välja ja rullusid üle katuse. WRC2 arvestuses on liider Nasser Al-Attiyah (Ford), Sander Pärn (Ford) on kümnes, kaotades talle 12.47,2-ga.
Laupäevased kiiruskatsed:
8. kiiruskatse (18,6 km). Parima aja sõitis välja Andreas Mikkelsen, kes edestas Sebastien Ogieri 0,6 s-ga. Kolmas oli 6,1 s suuruse allajäämisega Mikkelsenile ralli üldliider, Jari-Matti Latvala (kõik Volkswagen). Ott Tänak (Ford) oli norralasest aeglasem 10,3 s, mis andis 6.koha. Üldarvestuses möödus Ogier eestlasest ning seega langes Tänak koha võrra 5.
9. kiiruskatse (26,5 km). Võitis Kris Meeke (Citroen), kes edestas Latvalat 0,2 ja Ogier'd 1,6 s-ga. Tänak jäi Meeke'ist maha 21,4 s, mis andis 9.koha. "Ootasin teistsuguseid tingimusi. Praegu oleksin nagu slikkidega Monte Carlos sõitnud," ütles Tänak ralliraadiole.
10. kiiruskatse (37,67 km). Taas näitas parimat aega Meeke. Järgnesid Ogier 2,4 ja Latvala 5,1 s suuruse kaotusega. Tänak oli 5., Meeke'ist maas 10,8 s.
11. kiiruskatse (18,57 km): Parima aja sõitis välja Ogier, kes tõusis tänu sellele ka üldarvestuses 3. 2. oli Latvala (+2,8) ja 3. Mikkelsen (+4,1), Tänak oli 5. (+7,2) ja jätkab 5. ka üldarvestuses. WRC2-s võistlev Karl Kruuda sõitis kurvis rajalt välja ja käis üle katuse, Nii Kruuda kui Martin Järveojaga on kõik korras, kuid täna mehed enam rajale ei tule.
12. kiiruskatse (26,3 km): Taas oli kiireim Ogier, kes edestas 1,9 s-ga Latvalat ja 3,7 s-ga Meeke’i. Tänak oli taas 5., kaotades Ogier’le 10 s-ga. „Meil oli hea rütm ja olen päris heas tujus, sõidame hea tempoga,” kommenteeris Tänak pärast katse läbimist.
13. kiiruskatse (37,67 km): Kiireima aja sõitis taas välja Ogier, kes tõusis tänu katsevõidule üldarvestuses 2. Ogier edestas katsel 4,9 s-ga Latvalat ning 7,1 s-ga Mikkelseni. Tänak oli jälle 5., kaotades Ogier’le 14,6 s-ga. Kokkuvõttes jätkab Tänak 5., kaotades Latvalale 1.11,1.
"Tublid, Tänak ja Ogier!"

Tänak: olen heade aegade üle üllatunud

Ott Tänak, Raigo Mölder (Foto: M-Sport)
Fordiga kihutav Ott Tänak hoiab Portugali MM-rallil 5 kiiruskatse järel 5.kohta. "Olen meie heade aegade üle üllatunud, sest me ei sõitnud täisgaasiga," lausus Tänak. "2.kiiruskatsel tundsin rehvides ebastabiilsust ja seetõttu hoidsime tagasi." Tänak kiitis Portugali ralliks valminud uut autot. "Masin on ideaalne," rõõmustas Tänak. "Kogu tiim on teinud suurepärast tööd."
"Tubli!"

Grosjean peab Monaco etappi alustama 5 kohta tagantpoolt

Romain Grosjean
Lotus vahetas Romain Grosjeani autol ära käigukasti, mis tähendab, et prantslane peab pühapäevast Monaco MM-etappi alustama 5  kohta tagantpoolt. Grosjean sai Hispaania GP-l 8.koha, kuid sõidu viimasel kolmandikul ei saanud ta 4.käiku kasutada. Pärast võistlust uuriti käigukasti põhjalikult ning otsustati, et see tuleks välja vahetada.
"Nõme!"

Mercedesed domineerisid ka teisel vabatreeningul

Lewis Hamilton
Vormel-1 etapil Monacos oli teisel vabatreeningul taas kiireim sarja üldliider Lewis Hamilton (1.17,192), kellele järgnes tiimikaaslane Nico Rosberg (1.17,932). 3.-4.aeg kuulusid Ferraridele: Sebastian Vettel sai kirja 1.18,295 ja Kimi Räikkönen 1.18,543. Järgnesid Daniil Kvjat (Red Bull; 1.18,548), Carlos Sainz juunior (Toro Rosso; 1.18,659), Max Verstappen (Toro Rosso; 1.18,782) ja Fernando Alonso (McLaren; 1.18,906).
"Tubli, Vettel!"

Monaco 1.vabatreeningul oli kiireim Hamilton

Lewis Hamilton, Spain test
Eelmisel nädalavahetusel sõideti Monacos vormel-1 MM-etapp, 1.vabatreeningul näitas kiireimat aega sarja liider Lewis Hamilton (Mercedes). Hamilton sai kiireimal ringil kirja aja 1.18,750. Toro Rosso Max Verstappen sõitis treeningu lõpus välja 1.18,899, talle järgnesid Daniel Ricciardo (Red Bull) ajaga 1.19,086, Sebastian Vettel (Ferrari) ajaga 1.19,134, Carlos Sainz (Toro Rosso) 1.19,245-ga ja Pastor Maldonado (Lotus) 1.19,454-ga. Hamiltoni tiimikaaslane Nico Rosberg oli 1.19,762-ga alles 9.
"Vettel oli alles 4.?"

Vettel: teleri vahendusel võib Monaco etapp igav tunduda

Sebastian VEttel
Vormel-1 hooaeg jätkus eelmisel nädalavahetusel Monaco tänavarajal, kus möödasõitmine on keeruline. See aga pole Sebastian Vetteli jaoks oluline. "Mõnede meelest on televiisorist vaadates Monaco etapp igav, kuid sõitjate arvates see pole nii," ütles Ferrariga kihutav Vettel ja lisas, et endast tuleb kõik välja panna juba kvalifikatsioonis. "Kuna möödasõiduvõimalusi eriti pole, siis peab juba ajasõiduks maksimaalselt valmis olema," arutles 4-kordne maailmameister. "Samuti peab keskendumine olema viimase peal, sest Monaco rada vigu ei andesta."
"Õige!"

Räikkönen ootab Ferrarilt võrdset kohtlemist

Kimi Räikkönen
Eelmisel nädalavahetusel kihutas F1 karussell Monacos ning Ferrari Kimi Räikkönen teatas, et kuigi tema tiimikaaslane Sebastian Vettel on hetkel paremal positsioonil, kohtleb meeskond neid võrdselt.
Enne Monacot oli sõidetud 5 etappi ja sõitjate üldarvestust juhtis Mercedese Lewis Hamilton, kellel on koos 111 p. Ferrari Vettel on 80 p-ga kolmas ja Räikkönen omakorda 52 p-ga 4. "See on ainuke viis, kuidas peaks asju ajama ja mis oleks tiimile hea," teatas Räikkönen, et Ferrari huvides peaks olema sõitjate võrdne kohtlemine, sest sellisel juhul saavad mõlemad mehed tuua häid punkte ka konstruktorite karika jaoks, kus Ferrari on hetkel 2.kohal. "Ferrari annab meile mõlemale samad võimalused ja kohtleb ausalt, seega on kõik meie enda teha," lisas soomlane.

Ogier Portugali rallist: parim sõitja ei võitnud

Sebastien Ogier
Valitsev ralli maailmameister Sebastien Ogier (Volkswagen) jäi eelmisel nädalavahetusel Portugalis toimunud etapil Jari-Matti Latvala järel 2. Prantslane kaotas tiimikaaslasele 8,2 s-ga. "Osadel inimestel on nüüd hea meel, et parim sõitja ei võitnud," ütles pettunud Ogier pärast rallit.
Volkswagen võttis Portugalis kolmikvõidu, sest 3.koha teenis Andreas Mikkelsen. Fordiga kihutav Ott Tänak oli 5.
"Tõsi!"

Schwarzenegger näitab, mida teha vanade autodega

Explosion
Et oma ideid rahvale paremini selgitada, on vahepeal täitsa kasulik, kui ka poliitikud midagi pilkupüüdvat teevad. Näiteks alustas Californias hiljuti uus elektriautode ostu toetamise programm, mille puhul sealse senati liider Kevin de Leon lömastas 1984 Ford Rangeri. Jutuks olev programm näeb nimelt ette, et osariik toetab just vaesemate inimeste elektriautode oste. Kuna elektriautod on üldjuhul veel keskmisest kallimad, siis kõigile sama suure toetuse jagamine tähendas, et niiöelda riigipoolsetest toetustest võitsid lõpuks ikkagi ainult rikkamad inimesed. Esimese hooga vaid kahes rajoonis pakutava 1500-9500 $ suuruse toetuse reaalse suuruse määrab inimese sissetulek, mis peaks ebavõrdsust vähendama. Kui lahendus on edukas, tahetakse see laiendada üle kogu California osariigi. Seda projekti toetab ka California endine kuberner Arnold Schwarzenegger ning et mitte de Leoni auto purustamise trikile alla jääda, avaldas mees video, kuidas temasugused mehed autosid hävitavad.















"Naljakas!"

Võimsamaks muudetud Porsche 911 GT3 Kaege

Porsche 911 GT3 (997) KAEGE
Kaege sai valmis eelmise põlvkonna Porsche 911 GT3 uuendusega. Tegemist on Club Sport Package varustuses Porschega ning auto on 60 kg kergem tänu kergemale väljalaskele, liitiumioonakule, Sachs’i sportsidurile ja RS tagaklaasile. Uuendatud on roolivõimu ja tundmatusse paika sõites peab nüüd vajadusel kasutama auto välist navigatsioonisüsteemi. Kaalu vähendavad ka 19" ATS-i veljed.
Porsche 3,6 6-silindriline ajam arendab nüüd 23 hj (17 kW) enam, kokku 438 hj (322 kW). Kaege ei avalikustanud 911 GT3 kiirust kuid see on kindlasti nobedam kui 3,3 s-ga sajani kiirendav tavamudel.
"Äge auto!"

Mazda reklaamib MX-5 kaalujaotust

Mazda MX-5 Miata Club 2016
Mazda tuli välja uue promoklipiga, kus esitletakse MX-5-e 50:50 kaalusuhet. MX-5-e tootejuhi sõnul muudab selline kaalu jagunemine auto käitumise etteennustavaks ja järjepidevaks. “Väikse kaaluga auto peab tegema vähem tööd kui toore jõuga ja suurte rehvidega varustatud masin, et reageerida juhi saadetud signaalidele,” kirjeldas ta filosoofiat väikese kaalu taga. Mazda MX-5 Miata 2,0 Skyactiv mootor arendab 155 hj (115 kW) ja 200 Nm.















"Vau!"

Audi vihjas SQ7 sügisele Frankfurdi debüüdile

Audi SQ7 2016 testimas (Worldcarfans)
Audi esindaja sõnul on SQ7, mida hiljuti märgati Nürburgringil testimas, väga lähedal oma viimasele kujule. Debüüt toimub arvatavasti Frankfurdi autonäitusel. Kui see vastab tõele, võib SQ7 müüki jõuda veel sel sügisel, autode kättetoimetamisega alustataks tuleval aastal. Q7-st natuke eristuva välimusega SQ7-l on neliksummutid, suuremad pidurid ja jõulisem disain. Selle kapoti all on 4,0- või 4,2 e-turbo V8 diiselmootor. Spekuleeritakse, et ajam arendab enam kui 400 hj (298 kW).
"Lahe!"

Ford muudab enda elektriautode patendid raha eest kättesaadavaks

2015 Ford Focus Electric
Ford teatas, et kavatseb lasta teistel tootjatel kasutada tasu ees enda elektriautode patente. Tesla tegevjuht teatas pea 1 a tagasi, et nad hakkavad jagama enda elektriautosid puudutavaid patente kõigiga, kellele see huvi pakub ning tasuta. Ford käitub sarnaselt Teslale, kui välja jätta tasulisus. Ameerika tootjal on rohkem kui 650 elektriautosid puudutavaid patente, neist üle 400 registreeriti mullu. Ford lisas, et üle 1000 patenti taotlemisprotsess on pooleli. Ford soovib elektriautode arendamisse kaasata veel 200 inseneri ja seda juba selle aasta jooksul. Patentide kasutamiseks tuleb tootjaga ühendust võtta läbi nende tehnoloogiat müüva ja litsentsiosakonnaga.
"Ostame!!"

Toyota on jätkuvalt kõige väärtuslikum autobränd

Toyota Avensis 2015
Millward Brown on juba peaaegu 10 a oma raportis BrandZ arvutanud välja erinevate brändide väärtused. Kui terve maailma kõige väärtuslikemate brändide seas troonivad tehnoloogiahiiud nagu näiteks Apple, Google ja Microsoft, siis 1.autotootja leiab üldarvestuses alles 30. kohalt.
Üldarvestuses 30., kuid autotootjate arvestuses on juba pikemat aega 1.kohta hoidnud Toyota, kelle väärtus on viimase aastaga küll 2 % langenud, kuid teised pole siiski järgi jõudnud. Toyotale on üpris lähedale jõudnud aga BMW. Autotööstuse esiviisiku moodustavad veel Mercedes-Benz, Honda ja Ford. 6. on Nissan. Viimase aastaga on tõusnud Audi, kes möödus oma kontsernikaaslasest Volkswagenist, et haarata endale 7.koht. Muutused on toimunud ka esikümne lõpus, kust sel aastal ei leia enam Chevrolet'd ja Hyundaid, kelle asemele on tõusnud Land Rover ja Lexus.
"Hästi, Toyota!"

Järgmisest Land Rover Defenderist kasvab välja SVX versioon

Land Rover DC100 
Land Roveri erioperatsioonide osakond SVO arendab järgmise põlvkonna Defenderist välja SVX mudeli, mis on mõeldud keerulisema profiiliga pinnal sõitmiseks. SVO osakonna tootejuht ütles, et nad plaanivad luua parema maastiku läbimisvõimega mudeleid ning paistab, et 1.muudetavaks on tulevane Defender. Uut Defenderit peaks nägema järgmisel aastal, robustsemat SVX-i on oodata aasta või poolteist hiljem.
"Äge!"

laupäev, 30. mai 2015

Ford Focus põrus põdratestis

Ford Focus moose test
Teknikens Varld korraldab juba aastakümneid autodele põdratesti, ehk vaadatakse, kui hästi suudab auto suurel kiirusel (70 km/h) ootamatult teele ilmunud takistusest mööda põigata. Kui erinevad veidi õnnetumalt disainitud maasturid on testi käigus isegi katuse peale keeratud, siis väiksemate autode juures üldjuhul seda ohtu pole. Siiski, kõik neist ei suuda takistusest piisavalt edukalt mööda põigata. Üheks põrujatest on ka Ford Focus, mis eriti just täismassiga ei saanud testi läbimisega hakkama. Ajakirjanikud iseloomustasid autot isegi kui "lausa ohtlikku." Kui aga täismassist 130 kg maha võtta, oli olukord juba parem. Juht suutis põdratesti läbida 76 km/h ning ütles vaid, et auto käitus "nagu unistustes." Nii et kokkuvõttes seis katastroofiline just polnud, kuid oleks saanud ka paremini.

Ssangyong võib hakata konkureerima Jeep Wrangleriga

Ssangyong Rexton W ELX
Ssangyong võib luua Jeep Wrangleri rivaali. Margi siseafääre tundev isik rääkis, et Wrangleri konkurent, mis omaks nelikvedu ja kõrgklassi disaini, aitaks Ssangyongil siseneda ja jätta jälje USA autoturule. Allikas peab tõenäoliseks ka maasturi edu Euroopas. Ssangyong võib kasutada mudelis 1,6 4-silindrilist bensiini- ja diiselmootorit. Neist 1. arendab 128 hj (94 kW) ja 160 Nm ning 2. 115 hj (84 kW) ja 300 Nm.
"Ssangyong  Relgnarw."

Subaru valib 7-kohalisele linnamaasturile nime 6 variandi hulgast

Subaru Tribeca
Subaru ei ole avalikustanud infot tulevase Tribeca asendaja kohta, kuid selle nimi valitakse 6 variandi hulgast. Nendeks on Ascent, Centauri, Columbia, Cypress ja Meridian. 7-kohaline Subaru tuleb suurem kui Tribeca ning selle disain võtab arvesse ameeriklaste maitset.

Koenigsegg One: 1 sõitis Suzukas uue mitteametliku rajarekordi

Koenigsegg One:1 Suzukas
Koenigsegg käis Jaapanis Suzuka ringrajal, kus tutvustati enda One:1 mudelit sealsetele klientidele ja partneritele. Tootja ametlik testsõitja tegi autoga mitu ringi ning läbis ringi ajaga 2 min ja 17,57 s, mis oleks uus produktsiooniautode rajarekord. Kuid kuna mõõtmine toimus Koenigseggi enda süsteemi siseselt, jääb püsima Nissan GT-R’i aeg 2 min ja 18,36 s.















 "MEGAlahe masin!!!!!!"

Tanner Foust ja Scott Speed alustavad Volkswagenis praktikantidena

Tanner Foust and Scott Speed
Nii Tanner Foustil kui ka Scott Speedil on ette näidata muljetavaldav võidusõidukarjäär. Kui Foust on rallikrossi ja driftimise meistrivõistluste võitja, siis Speedil on selja taga 2-a kogemus Toro Rossoga F1-s. Volkswagen pani mõlemad mehed oma uute reklaamklippi, kus nii Foust kui ka Speed asuvad oma uusi praktikandikohustusi täitma. Nagu suurele ettevõttele kohane, ei ole praktikantide eesmärk otseselt tööd teha, vaid näiteks teistele lõunasöök tuua või vajadusel põrandad puhtaks küürida.
Reklaam avaldati täpselt enne eeloleval nädalavahetusel Floridas algavat Globaalse Rallikrossi meistrivõistluste hooaega, kus Volkswageni meeskonnas astuvadki üles Foust ja Speed. Mehed hakkavad sõitma Volkswagen Beetle CRG-dega, mis on senisest veelgi särtsakamaks muudetud. 2,0 4 silindriga turbomootor toodab koguni 550 hj ja 630 Nm väänet.















"Naljakas!"

Lamborghini crossover tuleb 2018

Lamborghini Urus
Pärast aastate pikkust spekulatsioone ja ootust teatas Lamborghini ametlikult, et nad ehitavad enda crossoveri. Kauaoodatud mudeli eelkäijaks on Urus ideeauto ning autot hakatakse tootma Itaalias Sant’Agat Bolognese tehases. Lamborghini turustab autot Hiinas, Saksamaal, Venemaal, USAs, Lähis-Idas ja Suurbritannias, et leida paksu rahakotiga kliente. Veel ei ole teada, kui palju võiks crossover maksta. Lamborghini loodab toota 3000 autot aastas. Audi, Lamborghini ja Volkswagen investeerivad sadu miljoneid eurosid, et valmistuda crossoveri tootmiseks. Kavas on muuhulgas uued laod, tootmisliinid ja arenduskeskus. Tootja tegevjuht ütles, et tegemist on kõigi Lamborghiniga seotud inimeste jaoks uhke hetkega. “3.tootmisliini avamine aitab kaasa meie kindlale ja jätkusuutlikule kasvule ning tähistab meie jaoks uue ajajärgu algust.”
"Tore!!!"

Land Roveri lõi ragbi MM-i jaoks spetsiaalse Defenderi

Land Rover Defender Webb Ellis Cup
Land Roveri eriliste autode valmistamisele keskenduv SVO meeskond sai valmis oma järjekordse üllitisega. Seekord on tegemist ragbi Maailmameistrivõistluste võitjale antava William Webb Ellise karika transportimiseks mõeldud masinaga. Baasmudeliks võeti pika teljevahega Defender 110 ning auto tagumine osa muudeti spetsiaalselt selliseks, et sealt karikat võimalikult hästi näha oleks, kuid samas oleks tagatud ka turvalisus. Muuhulgas tagab süsteem karikaruumis pidevalt 25-kraadise temperatuuri, mis ei lase udul klaasile tekkida. Spetsiaalse Defenderiga viiakse William Webb Ellise karikas ringsõidule läbi Inglismaa ja Iirimaa. Peaaegu 15 000 km teekonnal aitavad ette tulnud takistusi ületada muuhulgas vints, alumiiniumist kaitseplaadid, modifitseeritud õhu sissevõtuava ja 16" maastikurehvid. Mootorit vedrustust ja pidureid SVO näppima ei hakanud, mis tähendab, et edasi veab masinat 2,2 4 silindriga turbodiiselmootor, millel võimsust 120 hj ning väänet 360 Nm. Auto alustab teekonda 10. juunil ning külastab suve jooksul koos oma väärtusliku laadungiga rohkem kui 300 erinevat üritust.
"Üks viimaseid "vanu" Defendereid."

GM-i tegevjuhi Corvette Z06 Convertible

Chevrolet Corvette Z06 Convertible GM'i tegevjuhile
GM-i Bowling Green’i komplekteerimistehas sai valmis musta Chevrolet Corvette Z06-ga. Autole annab uudisväärtuse - tõsi, küll väikese, fakt, et sportauto tellijaks oli GM-i tegevjuht, kes võttis juhtimise GM-is üle eelmise aasta alguses, mudel tegi debüüdi natuke hiljem. Kabrioletil on 6,2 V8, mis arendab 650 hj (478) ja üle 800 Nm. Ajam on paaris uue 8-käigulise automaatkastiga.
"Superäge auto!!"

Cadillac ATS-V+ ei saa V8-t

Cadillac ATS-V 2016
Cadlillaci kommunikatsioonijuht lükkas ümber kuuldused, et ATS-V+ saab V8. Ta rääkis, et praegune ATS-V on niigi võimekas, seega on vähe tõenäoline, et mudel saab lähitulevikus suurema või teist tüüpi mootori. Caldwelli sõnul puudub tarvidus nii võimsa ATS-V järele, seda veel eriti, kui võtta arvesse, et suvel näeb 6,2 V8-ga CTS-V’d, mille võimsus on 640 hj (477 kW).
"Kahju..."

BMW võib valmistada tagaveolise 2. seeria Gran Coupe

BMW 2. seeria kupee 2014
Paljude “õiget BMW-d” austavate inimeste hulgas on esiveoline 2.seeria suur viga. BMW võib niinimetatud eksituse mõju leevendada tagaveolise 2. seeria Gran Coupe’ga. Üksikasjad ei ole teada, kuid väidetavalt soovib BMW suurendada tagaveoliste 2. seeria mudelite arvu ning ühe võimalusena nähakse Gran Coupe’d. Kõige varem võib sellist masinat näha 2018 keskel.
"Tore oleks!"

Apple puhus autoturule sisenemise juttudele hoogu juurde

Apple CarPlay
Apple'i kõrgemasse võimuladvikusse kuuluv Jeff Williams, kes raporteerib otse ettevõtte tegevjuhile, puhus Apple'i autotootmisesse sisenemise juttudele uue hoo sisse. Nimelt ütles ta Re/code konverentsil, et "auto on kõige tähtsam mobiilne seade." Sellele lisas ta kiirelt, et Apple keskendub hetkel autode info- ja meelelahutussüsteemi CarPlay integreerimisele võimalikult paljudesse masinatesse. Sellegipoolest on mitmelt poolt kuulda jutte, et CarPlay on vaid pealispind ning tegelikult töötab Apple täiesti oma auto kallal. Projekt Titan, nagu seda kutsutakse, on tunduvalt suurema mõjuga kui lihtsalt autode meelelahutussüsteem. Apple on viimase aasta jooksul palganud mitmeid inimesi valdkondadest, mis aitaksid neil autotootmisega alustada. Autoakude tootja A123 Systems kaebas Apple'i pärast paljude töötajate üleostmist isegi kohtusse. Teiste seas on Apple enda ridadesse suutnud meelitada ka vähemalt 150 Tesla töötajat.
"iCar."

Tesla laiendab liikuvate esinduste programmi

Telsa Model S Unplugged Performance
Tesla peab Ameerikas kõva võitlust õiguse üle oma autosid otse klientidele müüa. Mõnedes osariikides see õnnestub, teistes mitte. Sel suvel plaanib aga Tesla veelkord näidata, miks nende otse klientidele müümise lahendus on lihtsalt parem. Nimelt plaanib Tesla kliendid ise üles otsida ning suvisel kuumal ajal strateegilistes asukohtades ajutised pop-up poed püsti panna. Need mobiilsed müügipunktid koosnevad 2 konteinerist, mis on eksklusiivsema mulje loomiseks korralikult viimistletud. Kogu kupatuse ülespanek (suures plaanis 2 konteri ühendamine ning peale sõitu esemete turvakinnitustest lahti ühendamine) peaks aega võtma 2 h ning Model S-i müügisalong ongi püsti. Iseasi muidugi, kui palju inimesi on valmis endale ostma 100 000 € autot rannas päevitamast tulles. Kui aga mitte midagi muud, siis brändi tuntust suurendab programm kindlasti. Teslal kasutab juba praegu mobiilseid poode Euroopas.

Volkswagen Tiguan sai uuendatud mootorid

Volkswagen Tiguan
Volkswageni Tiguani värske mudeliaasta mootorid ja infolahutussüsteem said väikeste muudatuste osaliseks. 2,0 TDI arendab nüüdsest rohkem võimsust. Tootja pakub ajamit 2 seadistuses. 150-hj (110 kW) keskmine kütusekulu on 5-5,7 l / 100 km. 184-hj (135 kW) Tiguan kulutab keskmiselt 5,7 l/100 km. Volkswagen ütles, et infolahutussüsteeme on korralikult muudetud. Varasemad raadiod on asendatud Composition Colour ja Compositsion Media süsteemidega, värske on ka navigeerimisseade. Discover Media süsteem võimaldab kolada Volkswageni online teenustes ja infos ning ühendada ja kasutada erinevaid rakendusi.
"Tore."

Renault Kwid’i 0,8 mootor toodab 57 hj

Renault Kwid
Renaulr uue luukpära ja crossoveri segu Kwid’i 0,8 mootor arendab 57 hj (42 kW). Kui Renault esitles nädal tagasi Kwid’i, saime teada selle mootori mahu ja silindrite arvu, mis oli 3. Nüüd selgus, et vabalthingav jõuallikas arendab 57 hj. See ei ole küll suur näitaja, kuid piisav, et auto ei tunduks uimane ja loid. Tavavarustuses on Renault’l 5-käiguline manuaalkast, kuid tootja valmistab ka automaatkasti. Indias spekuleeritakse, et prantslased võivad tulevikus Kwid’i pakkuda ka diiselajami ja võimekama bensiinimootoriga.
"See ei võta 150 km/h ka välja! Liiga aeglane!!!!"

Volkswagen avalikustas uue šrifti

Volkswagen Utopia & Volkswagen Text
Volkswagen teatas, et hakkab kasutama natuke teistsugust šrifti enda reklaamimisel. Uus kirjatüüp kannab nime “Volkswagen Text” ning hakkab asendama vana “Volkswagen Utopiat”. Volkswageni turundusjuht ütles, et MetaDesign’i loodud stiili hakatakse kasutama brošüürides ja autodes. Volkswagen on šrifti kirjeldanud kaasaegsema, vähem geomeetrilise ja visuaalselt dünaamilisena.
"Vaadake tähelepanelikult..."

Lamborghini Asterion

Lamborghini Asterion ideeauto
Kuigi Lamborghini ei kavatse toota Asterion ideeautot, kasutab tootja seda turundusvõttena. Eelmisel nädalal sai autot näha Concorso d’Eleganza Villa d’Este koosviibimisel. Asterion tegi debüüdi 2014 Pariisi automessil. Tegemist on pistikhübriidiga, mille vabalthingav 5,2 V10 arendab 610 hj (449 kW). Sisepõlemismootorit toetavad 3 elektriajamit. 4 jõuallika koostööna on auto võimsus 910 hj (669 kW). Lamborghini kiirendab100 km/h 3 s-ga ja tema tippkiirus on 320 km/h. Auto keskmine kütusekulu on 4,1 l / 100 km.















"Superäge auto!!"

Uut Alpinet saab näha juba järgmisel kuul Le Mans'is

Alpine Renault A110-50 
Renault insenerid on usinalt ametis 21. sajandi Alpine välja töötamisega. Ehkki ametlikult on seni üsna kidakeelseks jäädud, on siiski teada, et juba juunikuus toimuval Le Mans' 24h sõidul esitletakse uut ideeautot. Renault disainiosakonna juhataja ei tahtnud küll üllatust rikkuda, kuid ütles siiski, et "see tuleb fantastiline auto, mis teeb kõva lärmi ning uues autos on näha Alpine DNA-d." Renault on juba kinnitanud, et tulevane Alpine ei näe futuristliku 2012. Monaco GP-l esitletud A110-50 (pildil) moodi välja. Pigem võetakse suund retro-stiilile ning osa stiilielemente peaks pärinema 1960ndatel ja 1970ndatel valmistatud A110 Berlinette'lt. Le Mansi 24h sõit algab 13. juunil, kuid vaadates autofirmade senist praktikat, siis vähemalt mingisugused pildid uuest Alpinest võivad ka enne seda lekkida.
"Loodame, et see tuleb ikka üsna sarnane eelmisele ideeautole, sest see on väga lahe."

HG-Motorsport tuunis Audi TTS’i

Audi TTS HG-Motorsport
HG-Motorsport näitas enda käe alt läbi käinud Audi TTS’i. Tegemist on tagasihoidliku uuendusega. Ettevõte on parandanud Audi jahutust ning vahetanud välja õhukarbi. Kõhu alla on paigaldatud Bull-X EGO-X’i roostevabast terasest väljalase. 2,0 4-silindriline ajam toodab nüüd 336 hj (247 kW) ja 427 Nm - võrdluses tavamudeliga on seda 26 hj (19 kW) ja 47 Nm enam. Audile on paigaldatud veel süsinikkiust detaile, KW vedrustus ja 20" veljed Hankooki rehvidega.
"Äge auto!"

Mehed hukkuvad liikluses naistest kaks korda suurema tõenäosusega

BMW M6 Coupe G-Power
NHTSA võttis kokku 2012 liiklusõnnetuste numbrid ning leidis, et vähemalt Ameerikas hukub liiklusõnnetustest mehi naistest üle 2 korra rohkem. Nimelt kaotas 2012. aastal USA-s liiklusõnnetuste tagajärjel elu 23 808 meest, kuid "vaid" 9733 naist. Mingi osa sellest selgitab see, et mehed lihtsalt sõidavad naistest tunduvalt rohkem, kuid kui taandada õnnetused sõidetud kilomeetritele, on vahe ikkagi peaaegu kahekordne. Uuringust selgus ka, et kurvalt lõppenud liiklusõnnetustes on joobes meeste osakaal 24%, samas kui õnnetuses hukkunud naistest on alkoholijoobes vaid 14%. Väiksemat sorti plekimõlkimistes, kus vigastatuid pole, osalevad mehed ja naised sõidetud km kohta peaaegu võrdselt.

Harju ralli võitsid Siim Plangi – Urmas Roosimaa

Siim Plangi. Foto: Rein Luik
Traagiliselt lõppenud Harju rallil saavutasid esikoha Siim Plangi – Urmas Roosimaa.
Rainer Aus – Simo Koskinen lõpetasid 2.kohaga (+14,4) ja 3.koha saavutasid Radoslaw Raszkowski – Szymon Gospodarczyk. DMack Juunioride meistrivõistluste arvestuses võitsid Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter. Harju ralli tulemused: http://autosport.ee/rallyreg/?page=47&race_id=325&
"Tubli, Plangi! Aga 3.koha oleksid võinud ka eestlased saada."

Harju rallil hukkus 3 pealtvaatajat

Foto: Rein Luik
Harju ralli 9.kiiruskatsel sõitis teelt välja auto nr.29 ning väljasõidu tagajärjel hukkus kolm rajaääres olnud pealtvaatajat. Ralli korraldajad avaldavad hukkunute lähedastele ja perekondadele sügavat kaastunnet. Meeskonnaliikmed on viidud haiglasse kontrolli.
"Kahju..."

Porsche 911 lahkus töökojast valesti kirjutatud nimega

Valesti kirjutatud nimega Porsche 911
Porsche 911 omanik viis Dubais oma auto kohalikku töökotta, et seal eemaldataks selle mõlk. Kui ta autole järele läks, ootas teda ees uue nimega masin. Õlinäpud olid auto nimes leiduvad tähed segamini ajanud ja kirjutanud “Porshce 911”.
"Naljakas!"

Audi A8 2017 saab e-turbo, OLED ekraanid ja viipetuvastuse

Audi A8 ABT Sportsline
Varasemalt on teada, et uus Audi A8 varustatakse poolautomaatse isesõitmise tehnoloogiaga ning et selle disaini mõjutab Prologue. Uus A8 hakkab kasutama ka OLED lahendust salongi ekraanides, tulevikus loodetakse neid kasutada ka armatuuris. Lisaks eelpool toodule suudab Audi tuvastada käeliigitusi. Audi arendusosakonna juht kinnitas, et A8 hakkab kasutama elektroonilisi turbosid, kuid ei ole teada, millised mootorid hakkavad neid kasutama. Andmeid on ka uuest V6 turbodiislist, mis toodab 286 hj (210 kW) ja 620 Nm. W12 mootori maht vähendatakse 6,3-lt 6,0-ni ning see arendab 585 hj (430 kW) ja 800 Nm. Nobedam S8 kasutab ka edaspidi 4,0 biturbo V8-t (580 hj (472 kW) ja 800 Nm). A8 kasutab uut arhitektuuri, mistõttu on tulevane põlvkond eelkäijast 200 kg kergem.
"Väga hea auto!"

Hyundai pikap muutub üha tõenäolisemaks

Hyundai Santa Cruz concept
Hyundai esitles jaanuaris Santa Cruzi. Tegu on põhimõtteliselt kastiauto ja crossoveri seguga, mis kombineerib praktilisuse efektiivsusega. Auto on osutunud populaarseks ning nüüd peab Hyundai tõsiseid plaane selle tootmiseks. Ehkki hetkel pole veel midagi kindlalt otsustatud, usub Hyundai Ameerika tegevjuht, et pikap siiski tuleb. Hyundai vaatab 2 korda aastas oma tootmisplaanid üle ning kinnitab vajalikud muutused. Tegevjuht usub, et juba Santa Cruzi tootmine võidakse kinnitada juba järgmisel korralisel koosolekul. Autot asutakse eeldatavalt turustama inimestele, kes küll soovivad põhimõtteliselt endale pikapi osta, kuid on sunnitud lõpuks ikkagi väiksema ja efektiivsema crossoveri kasuks otsustama. Suurimaks takistuseks Hyundai pikapile võib tulla aga tootmisvõimekus. Hyundai ainus USA tehas töötab juba praegu maksimuvõimsusega ning ehkki tehase laiendamine poleks tehniliselt keeruline, käib juba praegu palju töötajaid mitmesaja km kauguselt sinna tööle. Tehase laiendamine suurendaks tööjõuprobleeme veelgi.
"Tore! See ideeauto on väga ilus!"